Foto: Ravanelius

Od 1. do 8. jula u Ćupriji, po četvrti put biće organizovan festival klasične muzike Ravanelius, u organizaciji Ustanove kulture „Ćuprija“ i Škole za muzičke talente, uz podršku i pokroviteljstvo Opštine Ćuprija i Ministarstva kulture.

Za samo tri godine postojanja, Festival Ravanelius upisao se na mapu najprestižnijih evropskih festivala na kome je nastupilo više od 150 vrhunskih izvođača, iz zemlje i sveta, i koji je besplatno pratilo više od 4.000 posetilaca. Zbog toga je i nagrađen priznanjem „Muzika klasika“ za najbolji regionalni festival u 2022. godini.

Uz ime Ravanelius stoje najveća imena savremene klasične muzike kao što su Roman Simović sa premijernog izdanja festivala, Stefan Milenković koji je nastupio pre dve godine, sopran Sonja Šarić i maestro Srboljub Dinić koji su zatvorili prošlogodišnji festival, i fantastični Nemanja Radulović koji sa orkestrom Double Sens otvara četvrti po redu Ravanelius.

Na ovogodišnjem Ravaneliusu će nastupiti i naša najbolja frulašica Neda Nikolić, po mnogima naslednica Bore Dugića, najpoznatiji domaći klarinetista Ognjen Popović, sjajni makedonski orkestar Profundis, najbolji izvođači kamerne muzike, kao i učenici Škole za muzičke talente i OMŠ „Dušan Skovran“ iz Ćuprije. Udruženje umetnika „Visoko Ce“ izvešće operu za decu „Ivica i Marica“, biće održani okrugli sto o muzičkoj kritici, radionica izrade gudačkih instrumenata i muzički bioskop za decu. 

Na festivalu će svoje jubileje proslaviti OMŠ „Dušan Skovran“ (70 godina rada) i Škola za muzičke talente (50 godina). Sadašnji i bivši učenici ovih škola imaće svoje večeri u okviru festivala, a publici će se predstaviti i najbolji polaznici Ravaneliusovog master klasa. 

Ravaneliusovo jedinstveno muzičko iskustvo, bogat i raznovrsan program i nastupi izuzetnih muzičara, obradovaće i zainteresovati ove godine i najzahtevniju publiku. 

Originalni tekst