NEMAČKI sindikat železničara EVG saopštio je da će tražiti od svojih članova da glasaju o sveobuhvatnom štrajku, nakon što su propali pregovori o platama sa glavnim nacionalnim železničkim operatorom Dojče Ban.

НЕМАЧКИ ЖЕЛЕЗНИЧАРИ ПРЕТЕ: Без договора око плата, синдикати траже гласање о свеобухватном штрајку

Foto: Shutterstock/canadastock

Kako navodi AP, EVG je do sada već organizovao višesatne ili jednodnevne ”štrajkove upozorenja”, što je uobičajena taktika kada nemački sindikati pregovaraju o visini plata, ali sada preti da će preći na dugotrajnije štrajkove, nakon što su pregovori sa Dojče Banom dospeli u ćorsokak.

Za odobrenje štrajkova potrebne tri četvrtine glasova

Lider sindikata Martin Burkert, rekao je da će za odobrenje za neograničene štrajkove u Nemačkoj biti potrebno tri četvrtine svih glasova na glasanju koje će trajati četiri do pet nedelja, i dodao da “štrajkovi upozorenja” neće biti obustavljeni za vreme glasanja.

EVG je pozvao na povećanje plata od 12 odsto. Agencija navodi da je proteklih nekoliko meseci bilo mnogo drugih napetih pregovora o platama u Nemačkoj, jer je inflacija i dalje visoka i u maju je iznosila 6,1 odsto.

Tokom spora oko plata, Dojče Ban je optužio EVG da pokušava da odnese pobedu u okviru rivalstva sa drugim glavnim sindikatom železničara, tradicionalno agresivnijim GDL-om, koji bi trebalo da počne pregovore za svoje članove kasnije ove godine.

(Blic)

BONUS VIDEO:

APOKALIPSA U PARIZU: “Novosti” na mestu eksplozije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst