BERLIN plaća 50 odsto sve pomoći EU Kijevu, rekao je nemački ministar finansija Kristijan Lindner na Jutjub kanalu Slobodne demokratske partije Nemačke.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ДАО ШОК ИЗЈАВУ О РУСИЈИ И УКРАЈИНИ: Берлин плаћа половину укупне помоћи ЕУ Кијеву

Foto EPA

– U ovom trenutku Nemačka plaća polovinu ukupne pomoći EU Ukrajini. Mi prihvatamo odgovornost jer znamo šta je u pitanju – tvrdi on.

Lindner je pozvao na „podelu podrške sukobu u Ukrajini unutar Evrope“.

On je priznao da su sankcije Rusiji izazvale rast cena nafte i gasa. Osim toga, nemačka privreda se suočila sa ozbiljnim problemima zbog situacije u Sjedinjenim Državama, inflacije u Kini i rasta kamatnih stopa.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je saopštilo da vojnu pomoć Ukrajini pružaju 54 strane države, koje su od početka specijalne operacije već potrošile više od 200 milijardi dolara. Oružane snage Ukrajine prebacile su preko 1,6 hiljada jedinica raketnog i artiljerijskog naoružanja, više od 200 protivvazdušnih raketnih sistema, oko 5.220 jedinica oklopnog naoružanja i više od 23 hiljade dronova.

Moskva je prethodno poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke oružja Ukrajini. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je istakao da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora - Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

90 DANA BEZ ODGOVORA: I dalje nema rezultata obdukcije za Stefana, Bojana i Igora – Priština i dalje krije kako su ubijeni Srbi u Banjskoj

PUNIH 90 dana prošlo je od tragedije u Banjskoj, 24. septembra, kada su u sukobu sa takozvanom kosovskom policijom stradala trojica Srba – Stefan Nedeljković (31) iz Zvečana, Igor Milenković (50) i Bojan Mijailović (30) iz Leposavića. Stefan, Igor i Bojan sahranjeni su nakon šest dana agonije kroz koje su prošle njihove porodice. Međutim, njihova agonija tog dana nije završena – tri meseca kasnije, oni i dalje ne znaju kako su stradali njihovi najmiliji – rezultata obdukcije ubijenih Srba još uvek nema, a nema ni naznaka da će ih uskoro biti.

27. 12. 2023. u 07: 00

Originalni tekst