Nemačka starijima od 60 godina koji su primili AstraZenekino cepivo predlaže reimunizaciju drugom vakcinom

Nemačko Ministarstvo zdravlja preporučilo je danas da osobe mlađe od 60 godina, vakcinisane protiv virusa korona vakcinom AstraZeneka, zbog mogućnosti stvaranja krvnih ugrušaka prime drugačiju vakcinu prilikom revakcinacije.

Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić
Vakcinacija AstraZeneka, Beogradski sajam / Foto: Srđan Ilić

Preporučeno je da za drugu dozu budu upotrebljene vakcine Fajzer ili Moderna, koje su razvijene korišćenjem drugačijeg procesa.

Navedeno je da u pojedinačnim slučajevima, kod osoba čija je želja da prime i drugu dozu vakcine AstraZeneka, to može biti učinjeno, uz prethodnu procenu zdravstvenog rizika.

Isto se odnosi na osobe mlađe od 60 godina iz rizičnih grupa koje još nisu primile prvu dozu vakcine, javlja AP.

Zbog izveštaja o pojavi krvih ugrušaka kod osoba vakcinisanih AstraZenekom, Nemačka i neke druge članice Evropske unije su upotrebu te vakcine ograničile isključivo na osobe starije od 60 godina, koje su više ugrožene ozbiljim bolestima prilikom infekcije virusom korona.

Prethodno su pojedine zemlje Evropske unije privremeno obustavile upotrebu vakcina AstraZeneka zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.

Evropsko regulatorno telo donelo je preporuku da evropske zemlje mogu da nastave da koriste vakcinu AstraZeneka protiv koronavirusa navodeći da do sada raspoložive informacije ukazuju da broj tromboembolizama kod vakcinisanih osoba nije viši nego što je zabeleženo na celokupnoj populaciji I da je korist od vakcine veća od potencijanog rizika.

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila da nema razloga da se ne nastavi sa imunizacijom i da korist od vakcine AstraZeneka nadmašuje sve rizike

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije saopštila je da, prema podacima kojima ovo nacionalno regulatorno telo raspolaže, nema razloga da se prekida ili na bilo koji način ograničava primena vakcine AstraZeneka u Srbiji.

Izvor: FoNet, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article