Nemačka se suočava s optužbama Nikaragve na najvišem sudu UN u Hagu da je „omogućavala počinjenje genocida“ nad Palestincima vojnom i političkom potporom Izraelu.

Nikaragva je tužila Nemačku pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), zahtevajući od sudija da hitnim merama spreče Berlin da Izraelu dostavlja oružje i drugu pomoć.

Sebastijan Fišer, porparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova, rekao je novinarima uoči saslušanja: „Odbacujemo optužbe iz Nikaragve“.

„Nemačka nije prekršila niti Konvenciju o genocidu niti međunarodno humanitarno pravo i to ćemo u potpunosti dokazati pred Međunarodnim sudom pravde“, dodao je Fišer.

Nikaragva će izneti svoje argumente, a Nemačka bi trebala odgovoriti sutra.

U podnesku sudu na 43 stranice, Nikaragva tvrdi da Nemačka krši Konvenciju Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948., donesenu nakon holokausta.

„Slanjem vojne opreme i sada uskraćivanjem sredstava UNRWA-i (UN-ovoj agenciji za palestinske izbeglice)… Nemačka olakšava počinjenje genocida“, kaže se u podnesku.

„Podbačaj Nemačke je tim više za osudu s obzirom na to da je Nemačka s Izraelom uspostavila privilegovani odnos, što bi joj omogućilo da pozitivno utiče na ponašanje te zemlje“, dodala je Nikaragva.

Nikaragva je zatražila od ICJ-a da donese odluku o „privremenim merama“ – hitnim naredbama koje se izriču dok sud razmatra širi slučaj.

„Imperativno je i hitno“ da sud naredi takve mere s obzirom na to da su u pitanju životi „stotina hiljada ljudi“, stoji u nikaragvanskim argumentima.

ICJ je osnovan kako bi presuđivao u sporovima među nacijama i postao je ključni igrač u ratu između Izraela i militanata Hamasa koji je izbio nakon napada 7. oktobra.

U drugom slučaju, Južnoafrička Republika je optužila Izrael za počinjenje genocida u Pojasu Gaze, što Izrael oštro poriče.

U tom je slučaju sud naredio Izraelu da učini sve što je u njegovoj moći kako bi sprečio genocidne radnje, a nedavno je pooštrio svoj stav, naredivši dodatne mere kojima se Izrael obavezuje da pojača pristup humanitarnoj pomoći.

Odluke suda su obavezujuće, ali im nedostaje mehanizam primene. Na primer, naredio je Rusiji da zaustavi invaziju na Ukrajinu, ali bezuspešno, prenosi N1.

Nikaragva je zatražila pet privremenih mera, uključujući da Nemačka „odmah obustavi pomoć Izraelu, posebno vojnu pomoć uključujući vojnu opremu“.

Takođe se poziva sud da naredi Nemačkoj da „poništi svoju odluku o suspenziji finansiranja UNRWA-e“.

Nemačka je u januaru saopštila da zaustavlja finansiranje u iščekivanju istrage izraelskih optužbi da je nekoliko članova osoblja UNRWA-e učestvovalo u napadu 7. oktobra.

Nikaragva je u podnesku napisala da bi „moglo biti razumljivo“ da Nemačka podrži „odgovarajuću reakciju“ saveznika Izraela na napade Hamasa u oktobru, „ali to ne može biti izgovor za delovanje u suprotnosti s međunarodnim pravom“.

U petak je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla da Izrael „nema više izgovora“ za odlaganje pomoći u Gazi.

Najkrvaviji rat u Gazi počeo je Hamasovim napadom bez presedana na Izrael 7. oktobra koji je doveo do smrti 1.170 Izraelaca i stranaca, većinom civila.

Palestinski militanti takođe su uzeli oko 250 talaca, od kojih je oko 130 ostalo u Gazi, uključujući 34 za koje vojska tvrdi da su mrtva.

U izraelskoj vojnoj odmazdi ubijeno je više od 33.175 ljudi.

Ujedinjene nacije upozorile su na „katastrofalnu“ glad kojoj je izloženo stanovništvo Gaze.

Originalni tekst