Nemačka produžila oštre mere protiv koronavirusa do kraja januara

Putnici koji u Nemačku stižu iz rizičnih regiona moraće dva puta da se testiraju na koronavirus, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel i najavila da će postojeće zaključavanje (lockdown) na teritoriji Nemačke biti produženo do kraja januara, javljaju agencije.

Angela Merkel Foto: Srđan Ilić
Angela Merkel Foto: Srđan Ilić

Čak i ako je prvi test bio negativan, putnici iz rizičnih regiona ubuduće bi morali biti u petodnevnom karantinu, a potom raditi drugi test, rekla je Merkel.

Dojče vele(DW) javlja da je su nemačke savezne države i federalna vlada danas dogovorile da prošire i prošire pravila zaključavanja u suzbijanju širenja zaraze koronavirusom.

Trenutni propisi o zaključavanju, uključujući zatvaranje škola, sada će biti na snazi najmanje do 31. januara, a uvedena su nova pravila, navodi DW.

Merkel je najavila i pooštravanje zabrana koje se odnose na socijalne kontakte, navodeći da će te mere biti iste kao u martu, kada su uvedene na počertku pandemije, objavila je agencija Asošijeted pres (AP).

„Sada moramo biti posebno oprezni. U novoj smo i vanrednoj situaciji“, rekla je nemačka kancelarka na konferenciji za novinare najavljujući nova pravila.

Ona je naglasila da su nove, zaraznije varijante korona virusa, učinile situaciju hitnijom, navodi DW.

Prema podacima Instituta Robert Koh (RKI), Nemačka je zabeležila skoro 11.900 novih infekcija u protekla 24 sata, a uistom periodu bilo je 944 smrtnih slučajeva od posledica kovida-19.

Međutim, podaci iz proteklih dana u Nemačkoj verovatno nisu dovoljno predstavljeni zbog perioda praznika, konstatuje DW.

Izvor: Beta; DW

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article