Nemačka policija razbila demonstracije protivnika restriktivnih mera

Nemačka policija je danas u Berlinu razbila demonstracije protivnika restriktivnih mera uvedenih radi suzbijanja koronavirusa.

Nemačka policija vodenim topovima razbija demonstracije protivnika restriktivnih mera u Berlinu Foto: AP Photo/Michael Sohn/Betaphoto
Nemačka policija vodenim topovima razbija demonstracije protivnika restriktivnih mera u Berlinu Foto: AP Photo/Michael Sohn/Betaphoto

Policija je vodenim topovima krenula na demonstrante kod Brandenburške kapije, nakon što su oni ignorisali pozive da nose maske i da drže odstojanje jedni od drugih.

Nakon što su natopili demonstrante vodom, policajci su uleteli u masu i počeli da odvode neke učesnike protesta.

Neki demonstranti su gađali policajce raketama za vatromet i bakljama, dok su policijski helikopteri kružili iznad.

Policija je danas blokirala široko područje oko najvažnijih državnih institucija uoči očekivanih protesta u vreme glasanja Bundestaga o zakonu koji Vladi kancelarke Angele Merkel treba da omogući lakše uvodjenje ograničenja u borbi protiv korona virusa.

Poslanici će glasati o zakonu koji će biti osnova za uvođenje restriktivnih mera o socijalnom distanciranju, obaveznom korišćenju maski na javnom mestu i ograničenja rada prodavnica.

Restriktivne mere podržava većina Nemaca, ali im se protivi glasna manjina koja redovno organizuje proteste širom zemlje tvrdeći da su ograničenja neustavna.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas oštro je reagovao na procenu demonstranata da je novi pravni akt nalik zakonu iz 1933. godine koji je nacistima omogućio da usvajaju zakone bez odobrenja parlamenta.

"Svako naravno ima pravo da kritikuje mere, naša demokratija se razvija kroz razmenu različitih mišljenja. Ali svako ko relativizuje ili banalizuje Holokaust, ništa nije naučio iz prošlosti", rekao je Mas.

Očekuje se da će zakon usvojiti oba doma Bundestaga i da će ga predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer brzo potpisati.

Nemačka, koja iz sveta dobija pohvale zbog načina upravljanja zdravstvenom krizom, do sada je prijavila 13.000 smrti od posledica koronavirusa, što, poređenja radi, predstavlja četvrtinu broja umrlih u Velikoj Britaniji.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article