Nemačka obustavlja korišćenje vakcine AstraZeneka

Nemačka vlada saopštila je danas da obustavlja upotrebu vakcine protiv koronavirusa Astrazeneka zbog slučajeva pojave krvnih ugrušaka.

Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP
Vakcina protiv koronavirusa farmaceutske firme AstraZeneka i Univerziteta Oksford, Foto: Gareth Fuller/Pool via AP

Nemačko ministarstvo zdravlja navelo je u saopštenju da je odluku donelo iz "predostrožnosti" i na savet nacionalnog regulatora za vakcine.
U saopštenju se dodaje da će Evropska agencija za lekove odlučiti "da li će i kako će nove informacije uticati na odobrenje vakcine".

Nemačko ministarstvo zdravlja je navelo da su prijavljeni slučajevi pojave trombova nakon primanja vakcine, ali nije pružilo više informacija.
Nekoliko evropskih zemalja već je privremeno obustavilo vakcinaciju Astrazenekom zbog zabrinutosti u vezi sa krvnim ugrušcima.
Astrazeneka je saopštila da nema razloga za zabrinutost zbog njene vakcine i da je bilo manje prijavljenih slučajeva tromboze kod onih koji su primili injekciju nego u opštoj populaciji.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO)takođe je saopštila da "nema razloga da se ne koristi" vakcina Astrazeneka navodeći da su stručnjaci te organizacije proučavali informacije o pojavi trombova i da trenutno nije uspostavljena uzročno-posledična veza.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article