EPA-EFE/CLEMENS BILAN

(Beta) – Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht planira se povuče sa funkcije prenosi nekoliko nemačkih medija a “Zidojče cajtung” izveštava da će to uraditi sledeće nedelje.

List “Bild” izvestio je da je ideja o ostavci potekla od Lambrethove zato što smatra da je u ministarstvu odbrane potreban novi početak, prenosi Dojče vele.

Informacija o planovima ministarke još uvek nije zvanično potvrđena dok je portparol tog ministarstva izjavio da su u pitanju “glasine koje ne komentariše”.

Prema proceni dopisnika ARD-a Stefana Štuhlika, najverovatnije je da će doći do ostavke. Ukoliko bi Lambreht podnela ostavku, kancelar Olaf Šolc bi izgubio lojalnu ministarku, rekao je on.

Osim toga, naslednika ili naslednicu čeka težak posao: ministarstvo odbrane je pred velikim zadacima, posebno u vezi sa specijalnim fondom od 100 milijardi za Bundesver.

Kako prenosi “Bild”, u krugovima vlade i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) već se razgovara o novoj osobi na toj funkciji, a dobre šanse bi imala poverenica Bundestaga za odbranu Eva Hegl.

Opoziciona konzervativna Unija (CDU i CSU) je više puta tražila ostavku ministarke. Kritičari su je optuživali za sporu nabavku za Bundesver ili nedostatak stručnosti, ali i zbog nastupa u javnosti.

Originalni tekst