„Svesrpski sabor“ u Beogradu 8. juna je „zabrinjavajuć i takva aktivnost nema podršku Nemačke i Zapada“ – rekla je ministarska spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, piše u saopštenju kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića koji je s njom danas razgovarao u Berlinu.

„Pretnje nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH su potpuno neprihvatljive za Nemačku i Zapad“, rekla je takođe Berbok.

Bećirovićev kabinet u Sarajevu je preneo da je on u razgovoru s Berbok ocenio da je održavanje „Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske“ bilo „najteži napad na Dejtonski mirovni sporazum od 1995. godine do danas“.

„Održavanje tog sabora je udar na međunarodno pravo i osnovne vrednosti na kojima počiva Evropska unija“, saopštio je Bećirovićev kabinet.

Preneto je da je on detaljno obavestio Berbok o, kako je navedeno, „antidejtonskim i antiustavnim aktivnostima čelnika RS“ i da je ukazao „na važnost postojanja čvrste saradnje međunarodne zajednice i domaćih organa vlasti u zaustavljanju separatističke politike“.

Bećirović je, piše u saopštenju, posebno ukazao na „opasnost neovlašćenog mešanja Srbije u unutrašnja pitanja suverene države Bosne Hercegovine“.

Ministarki spoljnih poslova Nemačke je zahvalio za podršku BiH u procesu evroatlantske integracije.

„Nemačka je jedna od glavnih zagovornica evropskog puta BiH što je mnogo puta i dokazala, između ostalog prilikom donošenja odluke o otvaranju pregovora o članstvu BiH u EU“, naveo je Bećirović, a Berbok potvrdila „neupitnu podršku Nemačke Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO“.

Post Views: 8

Originalni tekst