DUŠAN Živković, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije demantovao je informacije koje su se nedavno pojavile, a koje tvrde da gradnja novog bloka u Kostolcu kasni, kao i da se forsira njegovo puštanje u rad i time ugrožava zdravlje građana.

НЕМА РАЗЛОГА ЗА БРИГУ: Костолац Б3 је у потпуности безбедан, ЕПС спреман за грејну сезону

Foto: Printscreen/Pink

– Građani ne treba da brinu oko bilo čega kada je u pitanju njihovo zdravlje i bezbednost. Kostolac B3 je blok koji će biti urađen po svim tehničkim normama i standardima, a ja to mogu da garantujem iz perspektive inženjera i nekoga ko je aktivno učestvovao u puštanju mnogih blokova. Svi sistemi koji su predmet trenutnih proba i testiranja rade se pažljivo jedan po jedan, poštujući tehničke norme. Verujemo da ćemo nakon završetka svih ispitivanja doći u situaciju da taj blok nesmetano pustimo u rad – rekao je on.

Osvrnuo se i na ispravnost čitavog sistema, tvrdeći da su dosadašnje probe prošle uspešno.

– Kada je u pitanju ovaj generalno kompleksan sistem za upravljanje blokom, neophodno je uraditi sve potrebne procedure i tehnička ispitivanja kako bi blok bio spreman za mrežu. To ne treba dovoditi u pitanje, a siguran sam da će i država i inženjeri koji rade tamo u tome istrajati. Ono što je možda najznačajnije u ovom trenutku jeste da je završena potpala kotla i da je jedna od važnijih proba na bloku urađena uspešno, tako da sam siguran da će nastavak aktivnosti ići u pravom smeru- navodi.

Živković je skrenuo pažnju i na ekološki aspekt bloka B3, tvrdeći da su preduzete sve mere zaštite životne sredine.

– Sve mere zaštite životne sredine u tom bloku su preuzete i sva postrojenja, i postrojenje za smanjenje sumpor dioksida i azotnih oksida i čestica biće u funkciji i garantovati mere predviđene zakonom u smislu njihovih emisija.

Na pitanje o početku izgradnje B3 i očekivanja kineskog izvođača radova, Živković je rekao kako sve ide po planu.

– Izgradnja bloka 5 počela je pre pet do šest godina jer je igradnja bloka na toj lokaciji zaista zahtevala ovo vreme. Imali smo jedan čudan period energetske krize i kovid, ali smo prevazišli to. U toku je puštanje pojedinačnih sistema, tako da predviđamo da bi možda krajem meseca ili početkom sledećeg bili u situaciji za prvi izlazak bloka na mrežu. Naravno, to ne znači puštanje bloka već nastavak ispitivanja sistema, ali u jednom potpuno drugom režimu. Verujem da ćemo uspeti da ispoštujemo sve procedure do tada – navodi on.

Uverio je građane i kako je EPS u potpunosti spreman za početak zimske grejne sezone.

– Planirani remonti su urađeni, polako se svi blokovi vraćaju na mrežu, tako da smo spremni za zimu kada je proizvodnja električne energije u pitanju. I deponije i akumulacije su na visokom nivou, tako da ulazimo spremni u zimsku sezonu i naše građane ćemo sigurno snabdevati i tokom ove grejne sezone. U ovom periodu ne očekujemo nikakve izazove i pokrićemo sopstvene potrebe – ističe Živković.

(TV Pink)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

PROPALI RAZGOVORI U BRISELU: Kurti sve odbio!

PROPALI RAZGOVORI U BRISELU: Kurti sve odbio!

UPRAVO su završeni razgovori delegacija Beograda i Prištine u Briselu, i prema našim informacijama, nije postignut nikakav dogovor pošto je premijer privremenih institucija Aljbin Kurti sve odbio.

14. 09. 2023. u 13: 43

NEVEROVATNO ŠTA JE OBJAVLJENO U BRITANIJI! Novak Đoković ovakav tekst o sebi nije video u životu

NEVEROVATNO ŠTA JE OBJAVLjENO U BRITANIJI! Novak Đoković ovakav tekst o sebi nije video u životu

To što je Novak Đoković osvojio Ju-Es open 2023. i tako 24. put podigao grend pehar oduševilo je mnoge. Najnovije vesti o njemu bile su pune hvalospeva, ali, malo ko je mogao da očekuje da će jedan od najčitanijih britanskih listova, “Dejli telegraf”, perom svog najpoznatijeg sportskog novinara, Olivera Brauna, Novaku posvetiti kolumnu koja će se pamtiti. Prosto, nije Velika Britanija tlo poznato po afirmativnom pisanju o srpskom asu, ali… Izgleda da i tamo neki novi vetrovi duvaju. Nole se za to pobrinuo.

12. 09. 2023. u 16: 03

Originalni tekst