Hasan Dudić prisetio se svojih početaka na estrad i detaljno objasnio zašto je pesimista po pitanju budućnosti narodne muzike.

Pevač je evocirao uspomene u jednoj emisiji prisećajući se svojih prvih koraka na estradari, kafana, nastupa…

Foto: Informer.rs

 

– Najlakše je pevati, nego samo treba videti gde i kome u ovo vreme sada. Znate da su ranije Beograd i Šabac cela Srbija, svako najmanja selo imalo je kafanu sa muzikom. Sad nema toga. U Beogradu ne znam gde ima muzika. Pa, ja se sećam mnogo lepih vremena. Ja sam bio pevač koji je pevao od Vardara pa do Triglava u celoj staroj Jugoslaviji. Tako da se rado sećam svih tih lepih događaja Nema kafane u Beogradu gde nisam pevaorekao je Dudić za Kurir.

Pesimista je kada je reč o budućnost narodne muzike:

Foto: Informer

 

– Pa, kako je krenulo, nema nade. Ja se ne predajem se nikad, ali ovo je postalo strašno. Nekada su bile diskografske kuće, produkcije ploča i nosača zvuka. Dosta je kolega otišlo. Vida Pavlović, Šaban, Sinan, ti pevači koji su stvarno bili fantastični. Bolja ekipa je sada gore nego dole. Svi naši najbolji pevači su i muzičari su otišli. Na žalost, nema ih više – izričit je Hasan.

Smatra da staru ekipu narodnih pevača nema ko da nasledi.

– Ima momaka koji fino pevaju, ali nemaju škole naše, muzičke, potkovane. Naučiš iz knjige da plivaš i uđeš u bazen i udaviš se. Na primer, gledate na ovim našim nekim emisijama, dođe mladi pevač i uzme slobodu da sve peva. Uzme Šabanovu pesmu da peva „Dva galeba bela“ i udavi se. I uzme i čita iz telefona tekst. Niti dikcijski, niti pravilno tekst izgovaran, melodijski zaluta – ispričao je Hasan.

Foto: Informer

 

Pevač se setio i jednog primera, koji dokazuje da mladi pevači nisu na nivou starijih kolega.

– Jedan meni drag pevač, dečko kojeg sam ja voleo bio je u „Zvezdama Granda“ i uzeo da peva na primer pesmu od pokojenog Buce Jovanovića, mog učitelja i Šabanovog i legendu najveću narodne muzike. Totalno je unakazio pesmu. imam Ja jednu divnu uzrečicu: prevežbano!

Slađana bila sa Šabanom! Spekulisalo se da joj je kupio automobil, a ovako je pevač pričao o koleginici i njihovoj aferi

sledeća vest

Originalni tekst