U SREBRENIČKOM srpskom selu Krnjići juče je služen parastos za pokoj duša ubijenih, kod spomen-obeležja u porti Crkve Svetog proroka Ilije, povodom 31 godine od stradanja 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela, od kojih su 17 ubijeni 5. jula 1992. godine od strane pripadnika muslimanskih snaga iz Srebrenice.

НЕМА КАЗНЕ  ЗА УБИЈЕНЕ СРБЕ: Обележена 31 година од муслиманских злочина у селима око Сребренице и Братунца

Parastos selo Zagon foto SRNA

Samo desetak kilometara dalje, u Bratuncu je, takođe, obeležena 31 godina od stradanja 15 srpskih civila u selu Zagoni koje su ubile pomenute formacije.

Muslimanske oružane formacije iz Srebrenice i susednih sela tog 5. jula 1992. godine ubile su 14 Srba, dok je petnaesta žrtva podlegla ranama dan kasnije.

Nestali Mihajlo Mihajlović nikada nije pronađen, a među ubijenima bilo je i pet žena. Zajedničko za oba zločina nad Srbima je da ni nakon 31 godine nema presuda Suda BiH za ubistvo srpskih civila i vojnika.

– Krnjići su jedno u nizu srebreničkih sela u kojima su muslimanske snage počinile stravične zločine i izvršile etničko čišćenje, koje su na ovom prostoru započele u aprilu 1992, a nastavile i nakon zločina u ovom selu – izjavio je predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić.

Predmet u fioci Tužilaštva BiH

RADOJKA Folipović je istakla da je 2015. godine trebalo da bude procesiran predmet “Zagoni”, ali da se još čuva u Tužilaštvu BiH, koje čeka da svedoci pomru i da zbog nepostojanja svedoka za srpske žrtve niko ne odgovara.

Prema njegovim rečima, pravosuđe BiH na sve načine opstruiše podizanje optužbi i procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima i na taj način štiti zločince, te nastoji vremenom stvoriti svoju, nerealnu i pristrasnu sliku o karakteru rata u BiH, jer među osuđenima za ratne zločine nema Bošnjaka, muslimana koji su u srednjem Podrinju počinili brojne masovne zločine nad srpskim stanovništvom.

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca Radojka Filipović rekla je da o stravičnim zločinima 28. divizije tzv. Armije BiH najbolje svedoči zločin počinjen nad civilima koji su radili na njivama u Zagonima.

– Činjenice da su na današnji dan ubijeni petogodišnji Vladimir Gajić i Mara Božić, koja je imala 90 godina, potvrđuju pokazanu svirepost zločinaca. Ovaj zločin, kao i svi ostali počinjeni u srpskim selima ovog kraja ukazuju na jasnu nameru tzv. Armije BiH da počini genocid nad srpskim narodom jer su ubijali sve što je srpsko, ne ostavljajući žive ni decu ni starce – rekla je Filipovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst