Nelt Grupa i UNICEF u Severnoj Makedoniji sklopili su partnerstvo kako bi pripremili učenike srednjih stručnih škola za zelenu, održivu budućnost

Kao deo globalnog partnerstva, Nelt Grupa i UNICEF u Severnoj Makedoniji zvanično započinju saradnju sa ciljem da učenicima u stručnim školama obezbede mogućnosti za praktično učenje, s fokusom na jačanje zelenih veština. Inicijativa će povećati zapošljivost učenika iz stručnog obrazovanja i osigurati da budu bolje pripremljeni za tržište rada.

Ova inicijativa je deo šireg strateškog partnerstva UNICEF-a i Nelt Grupe u okviru koje će deca i mladi steći osnovne veštine za 21. vek. Nelt Grupa izdvojiće 1,3 miliona američkih dolara tokom tri godine za jačanje obrazovnih sistema u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, i Angoli od  2026. godine. U Srbiji i Bosni i Hercegovini fokus će biti na unapređenje digitalnih veština kod učenika. U Severnoj Makedoniji, partnerstvo će pomoći učenicima da steknu zelene veštine i praktično iskustvo  za povećanje mogućnosti svog zapošljavanja i sposobnosti da odgovore na nove zahteve tržišta rada. Severna Makedonija će dobiti 330.000 američkih dolara za period od tri godine.

„Ovim obezbeđujemo obrazovanje kroz koje će učenici ojačati svoje kapacitete za učenje, delovanje i buduće vođstvo za akcije usmerene ka očuvanju životne sredine i klime“, izjavio je g. Izet Medžiti, prvi zamenik predsednika Vlade i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Zbog nedostatka radnog iskustva i neusaglašenosti veština koje poseduju u odnosu na one koje traže poslodavci, mladi se suočavaju sa većim izazovima prilikom ulaska na tržište rada. Tražene veštine se menjaju jer svet teži održivoj ekonomiji s niskim emisijama ugljen-dioksida, pa je stoga ključno da učenici steknu stručne i široko primenljive zelene veštine koje će zadovoljiti nove zahteve tržišta rada i doprineti održivoj budućnosti.

„Živimo u svetu izloženom dosad neviđenim ekološkim izazovima i razumljivo je što postoji potreba za prilagođavanje obrazovanja razvoju zelenih veština kod mladih. Stoga me veoma raduje potpisivanje sporazuma o saradnji između UNICEF-a i kompanije Nelt  za podršku razvoju zelenih veština kod učenika srednjih stručnih škola. Ova inicijativa će omogućiti učenicima da steknu dragoceno iskustvo i znanje, što će ih učiniti konkurentnijim na tržištu rada, a ujedno će doprineti održivijoj budućnosti za sve nas“, rekla je ministarka za obrazovanje i nauku Vesna Janevska.

U Severnoj Makedoniji biće obezbeđena mogućnost za praktičnu nastavu i praksu u javnim i privatnim preduzećima širom zemlje za više od 500 učenika iz stručnog obrazovanja  koji se pripremaju za karijeru u prirodnim naukama, ekološkoj održivosti i ublažavanju klimatskih promena. Pored toga, 8.100 učenika iz stručnih škola imaće priliku da steknu zelene veštine koje se odnose na ekološku održivost, očuvanje prirode i klimatske akcije, što će im omogućiti da praktično primene znanje na budućem radnom mestu u različitim oblastima, od upravljanja otpadom i proizvodnje zelene energije do održivih proizvodnih procesa, energetske efikasnosti i cirkularne ekonomije u građevinarstvu.

„Ovo partnerstvo će stvoriti mogućnosti za nove veštine kod srednjoškolaca zainteresovanih za klimatske promene i ekološku održivost. Ojačavanjem okvira za praktičnu nastavu, ne samo da ćemo pomoći učenicima iz stručnog obrazovanja da izgrade široko primenjive zelene veštine, već ćemo  doprineti i stvaranju radne snage koja će biti spremna da se suoči sa hitnim ekološkim izazovima“, rekla je direktorka UNICEF-a u Severnoj Makedoniji Lesli Miler.

Saradnja između Nelt Grupe i UNICEF-a predstavlja odgovor na gorući globalni problem nezaposlenosti mladih i hitnu potrebu za efikasnom integracijom tehnologije, održivosti i klimatske otpornosti u obrazovne sisteme. Uz pomoć stručnosti dve organizacije, ovo partnerstvo teži da stvori svetliju budućnost za buduće generacije.

„U Nelt Grupi posvećeni smo integrisanju ESG principa održivosti u sve aspekte našeg poslovanja. Kroz digitalizaciju, ulaganje u obnovljive izvore energije i kontinuiranu edukaciju zaposlenih, aktivno doprinosimo održivosti. Kroz partnerstvo sa UNICEF-om, u Severnoj Makedoniji pružamo mladima priliku da steknu i digitalne i zelene veštine, koje su ključne za njihovu konkurentnost na tržištu rada, ali i za održivu budućnost. Svesni izazova koje donose klimatske promene, posvećeno radimo na smanjenju negativnog uticaja na životnu sredinu i okolinu. Investicijom od 330.000 američkih dolara tokom tri godine, osnažićemo mlade da se, kroz praktičnu nastavu u školama, adekvatno pripreme za ekološke izazove i klimatske promene, koje su naša realnost“, rekao je Saško Blaževski, izvršni direktor Nelta u Severnoj Makedoniji.

Kompanije su značajan faktor u stvaranju otpornijih zajednica. Investiranjem u obrazovanje i razvoj veština kod dece i mladih, kompanije ne samo da doprinose opštem blagostanju, već i osiguravaju svoj dugoročan uspeh u sve konkurentnijoj i dinamičnijoj globalnoj ekonomiji.

Foto: Nelt

Post Views: 17

Originalni tekst