Neke od najvećih holivudskih zvijezda proteklih godina bile su na Sarajevo Film Festivala, a lista slavnih je zaista impresivna.

Skoro tri decenije organizatori festivala u naš glavni grad su dovodili poznate holivudske zvijezde. Proteklih godina crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta prošetale su zvijezde poput Angeline Jolie, Robert de Niro, Morgan Freeman i mnogi drugi.

U nastavku donosimo najznačajnija imena koja su tokom proteklih godina prošetala crvenim tepihom u Sarajevu.

Jesse Eisenberg

Američki glumac Jesse Eisenberg prošetao je prošle godine crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta. Eisenberg je bio počasni gost prošlogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, a tada mu je uručena i nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen, glumački velikan iz Danske, bio je gost 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, gdje mu je večeras uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva.

Iako je Mikkelsen nagradu Počasno Srce Sarajeva osvojio još 2020. godine tokom 26. izdanja festivala, zbog pandemijskih okolnosti, uručena mu je 2022. godine na Metalcu.

John Cleese

John Cleese je bio gost na Sarajevo Film Festivalu 2017. godine. Slavni britanski komičar i zvijezda Monty Pythona bio je dobitnik Počasnog Srca Sarajeva koje će mu biti uručeno na svečanoj ceremoniji na 23. Sarajevo Film Festivalu.

Robert De Niro

Slavni oskarovac Robert De Niro 2016. godine otvorio je 22. izdanje SFF-a. Glumcu i redatelju u Ljetnom kinu uručeno mu je Počasno Srce Sarajeva za životno djelo.

Benicio Del Toro

Benicio Del Toro, dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva i glumac koji je ostvario glavnu ulogu u filmu “Savršen dan” koji je te 2015. godine, prikazan u Narodnom pozorištu prošetao je crvenim tepihom.

Anglina Jolie i Brad Pitt

Gosti SFF-a 2011. godine bili su Angleina Jolie i Brad Pitt. Glumica je na zatvaranju festivala primila nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Jolie nije mogla zadržati suze tokom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, koju joj je uručio tadašnji direktor festivala Miro Purivatra tokom ceremonije u Narodnom pozorištu.

Morgan Freeman

Počasni gost 16. izdanja Festivala 2010. godine bio je oskarovac Morgan Freeman.

U njegovu čast Festival je upriličio gala projekciju njegovog ostvarenja “Invictus”, kojom je i završen 16. SFF.

Mickey Rourke

Glavna zvijezda 15. SFF-a 2009. godine bio je Mickey Rourke. On je se festivalskoj publici predstavio posljednju noć SFF-a na projekciji filma “Hrvač”. U Sarajevo je došao zajedno s režiserom filma Darrenom Aronofskym, kojem je to bila druga posjeta bh. prijestolnici.

Kevin Spacey

Jedan od vjerovatno najzanimljivih gostiju na SFF-a 2008. godine bio je oskarovac Kevin Spacey.

Orlando Bloom

Glavni grad naše zemlje 2008. godine posjemtio je slavni holivudski glumac Orlando Bloom. Glumac je tada bio gost Sarajevo Film Festivalu. U okviru posjete festivalu Bloom i gosti obišli su i neke od festivalskih lokacija i uživali u druženju s direkcijom festivala.

Daniel Craig

Sarajevo Film Festival 2005. godine posjetio je i slavni glumac Daniel Craig. Jedan od najtraženijih britanskih glumaca sarajevskoj publici se predstavio filmom “Layer Cake” reditelja Matthewa Vaughna u kojem je tumačio naslovnu ulogu.

Podsjetimo, večeras u glavnom gradu naše zemlje počine 29. izdanje Sarajevo Film Festivala koje će trajati do 18. augusta.

Originalni tekst