Mobilni telefon Mateja Periša, nestalog Splićanina za kojim se već 11 dana traga u Beogradu, isključen je i nije pronađen od noći kada je nestao. Prema najnovijim podacima koji su se pojavili u medijima, bazne stanice potvrdile su da je telefon ovog mladića posljednji put registrovan u blizini restorana na šetalištu uz Savu i da je posle toga nema nikakvih tragova od njega.

Šta se sve može saznati od operatera i s baznih stanica, objasnio je Đuro Lubura, telekomunikacijski stručnjak i stalni sudski veštak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja za hrvatski “Večernji list”.

– Mobilni u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti izvanredno pomoćno sredstvo, posebno ako država ima implementiran Advanced Mobile Location (AML) sastav i ako telefon nije ugašen. Srbija za razliku od Hrvatske nema AML koji hitnim službama u slučaju potrage za nestalom osobom omogućuje precizno lociranje mobilnog aparata, a čini se i da je mobilni nestalog mladića u trenutku pokretanja potrage već bio isključen – pojašnjava Lubura za pomenuti list.

AML sastav, dakle, ne bi pomogao i da ga Srbija ima jer je telefon nestalog mladića, prema trenutno dostupnim informacijama, bio isključen u trenutku pokretanja potrage. Međutim, Lubura ukazuje da se i bez tog sastava i s ugašenim telefonom može doći do značajnih informacija.

– I u takvim situacijama policija može dobiti informacije o tome s kim je nestala osoba razmenila poziv ili SMS, te približno kojim lokacijama se kretala na osnovu baznih stanica na koje je telefon bio spojen. Ti su podaci spremljeni u bazama lokalnog telekom operatora, nezavisno o tome što je nestali mladić u mobilnom imao SIM karticu hrvatskog operatora i što mobilni nije pronađen – kaže telekomunikacijski stručnjak.

Odgovarajući na pitanje koliko su podaci s baznih stanica precizni, Lubura je istakao da je preciznost lociranja veća u gusto naseljenim područjima jer ima puno više baznih stanica s manjim područjem pokrivanja.

– Kombinujući te podatke i informacije prikupljene s video-nadzornih sastava moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe. Na temelju podataka mobilne mreže može se znati i gde je zadnji put telefon bio aktivan, ali i informacija da li je bio ugašen ili je samo nestao s mreže. Kad telefon ugasite on mobilnoj mreži pošalje taj podatak, a u slučaju uništenja ili upadanja u vodu on samo prestane komunicirati s mobilnom mrežom – objašnjava Lubura.

Osvrćući se na tvrdnje Matejevih prijatelja da mu je mobilni neposredno pre nestanka bio napunjen sa 75% baterije, dodao je da na mobilnoj mreži mora biti zabeleženo ako ga je sam isključio.

– Ako takve informacije nema, prema mom mišljenju mobilni je uništen ili je upao u vodu. Bez obzira što je Matej imao Samsung A21 telefon koji određeno vreme vodootporan do manje dubine, ukoliko je upao u vodu nestao bi s mreže jer se radijske frekvencije mobilnih mreža ne mogu rasprostirati kroz vodu i komunikacija mreže s telefonom bi bila nemoguća čak i kad bi telefon neko vreme radio – zaključuje Lubura a prenose “Novosti”.

Proteklih dana u više navrata govorilo se o dešavanjima u klubu „Gotik“ u kome je nestali Matej boravio sa društvom veće kada mu se izgubio trag. U više navrata isticalo se da je u klubu došlo do izvesnog sukoba, a otac nestalog mladića Nenad Periš istakao je za Slobodnu Dalmaciju da on nema saznanja da je u „Gotiku“ došlo do fizičkog sukoba.

On je potom izneo i jednu nepoznatu činjenicu – kamere u „Gotiku“ kobne večeri nisu radile.

nenad-peris
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Nažalost, čuo sam da kamere u samom lokalu nisu radile, a koji je tome razlog, ne znam. Po onome što sam dosad čuo i saznao, ništa me ne navodi na to da je moj sin žrtva nekog nasilnog čina ili krivičnog dela, no sve i dalje ostaje otvoreno. Jer, kako nemaš neke činjenice, ništa sa sigurnošću ne možeš ni zaključiti. Ne mešam se u istragu MUP-a Srbije, ljudi se trude i rade svoj posao, znam da potraga, osim na reci, traje i na kopnu i da se slažu kockice mozaika – komentarisao je Nenad Periš.

Po svemu sudeći, pomenute kamere su mogle biti ključni trag u istrazi nestanka mladića iz Splita. MUP je ranije izjavio da su u toku istrage oduzeti snimci sa kamera pojedinih lokala, ali zasad nije poznato da li na njima ima nekih detalja koji bi mogli da ukažu na splet događaja noći uoči Nove godine.

Ono što je izvesno jeste da su objavljeni video-snimci na kojima se tvrdi da je Matej – na jednom zaustavlja taksi, na drugom prolazi pored grupe ljudi, na trećem trči Travničkom ulicom, na petom se spušta niz stepenice ka Savi, a na šestom navodom pliva rekom. Međutim, njegov otac ranije je izjavio da može da potvrdi da je Matej na dva video-zapisa. Za ostale snimke je upitno nekoliko stvari – od toga kada su sačinjeni do toga ko je zaista na njima, s obzirom da se MUP zvaničnim saopštenjem nije oglasio.

Matej je u Beograd, sa prijateljima, stigao 30. decembra. Smestili su se u posle podnevnim satima, nakon čega su otišli u restoran “Ambar” u Beton hali na večeru. Nakon toga, krenuli su dalje, u izlazak.

Provodili su se u poznatom prestoničkom klubu “Gotik”, da bi oko tri sata posle ponoći Matej napustio klub iz nepoznatih razloga. Nakon toga je usnimljen je na nekoliko lokacija, od strane nadzornih kamera. Sa Matejem su kobne večeri bili njegovi prijatelji, zvanično, pod imenom i prezimenom, oni su od dana nestanka nisu oglašavali, prenosi Nova.rs.

Njegovi prijatelji su poligrafski testirani i pušteni da se vrate u Hrvatsku.

Otac Mateje Periša o potrazi za sinom: Daj Bože da grešim

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)