Nedeljkov o izveštaju EP: Osuda napada na medije i NVO dobra vest za društvo, loša za vlast

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov pozdravio je usvajanje amandmana na izveštaj Evropskog parlamenta (EP) o napretku Srbije, u kojem se kritikuje kampanja poslanika SNS protiv CRTA i istraživačkog portala KRIK.

CRTA: Raša Nedeljkov
Foto: CRTA / Raša Nedeljkov

Osuda napada na istraživačke novinare i nevladine organizacije uključena je u konačni tekst izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, o kom će poslanici Evropskog parlamenta glasati danas u celini.

Nedeljkov je istakao da je to dobra vest za društvo jer pokazuje da evropske institucije nisu odustale od demokratske transformacije Srbije i regiona.
Ocenio je i da je to loša vest za vlast u Srbiji koja po njegovim rečima, u više navrata dobija negativne ocene sa nadležnih evropskih adresa zbog "bazičnih stvari".
"Govorimo o fundamentalnim ljudskim pravima, o vladavini zasnovanoj na podeli vlasti koja u Srbiji očigledno ne funkcioniše jer je parlament zamenjen političkom propagandom", naveo je Nedeljkov za Radio televiziju Vojvodine (RTV).
Rekao je da očekuje da institucije reaguju na poruke upućene nevladinim organizacijama iz Skupštine Srbije, da poslanici poštuju sopstveni Kodeks ponašanja, da mediji "rade svoj posao i istinito izveštavaju šta poslanici govore".
"Oni se ipak nisu uzdržali ni posle poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića pa su i danas razgovarali u parlamentu (Srbije) o svemu samo ne o dnevnom redu već o ljudima koji su bili hrabri da kao profesionalci govore u odbranu svoje struke poput bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića ili sudije Miodraga Majića", rekao je Nedeljkov.
Ponovo je optužio poslanike vlasti da "raznoraznim aferama pokušavaju da zagade javnost umesto da se bave svojim poslom".
"Ovde se ne radi samo o organizaciji CRTA već o svima koji iznose stav koji nije u skladu sa većinskim mišljenjem. Mi nismo neprijatelji nikome već smo prijatelji demokratije ali to pojedini predstavnici vlasti ne razumeju", dodao je Nedeljkov.

Podsetimo, poslanici poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ izneli su u Parlamentu niz optužbi na račun pojedinih medija i nevladinih organizacija tvrdeći za neke i da su "kriminalna udruženja, da ne plaćaju porez u Srbiji i dažbine, da su im projekti netransparentni", da su to organizacije vlada nekih stranih država, a njihovi šefovi politički angažovani.

Narodni poslanik Aleksandar Martinović je u svom obraćanju 10.marta optužio udruženje građana Crta i inicijativu Otvoreni parlament, kao i univerzitetske profesore da su pokušali da izvrše državni udar i ubistvo predsednika Republike, a zatim dodao da će se narodni poslanici poslaničke grupe “Aleksandar Vučić – Za našu decu” obračunavati sa njima. Uputio im je pretnju da će da udaraju najsnažnije “sve one koji su sami sebe stavili u tu vreću” dok se, kako je rekao, vreća ne pocepa.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article