Umesto da provodite sate trljajući patike, vaša veš-mašina može sve da obavi umesto vas, ali je važno pratiti sledeće uputstvo.

Bele patike efikasno se peru i u veš-mašini
Bele patike efikasno se peru i u veš-mašinifoto: andersphoto, Shutterstock

Ukoliko budete pažljivo pratili svaki korak, vaše stare i iznošene patike izgledaće kao nove!


Sve što je potrebno jeste da počnete pripremu veče ranije, ostavite da odstoji, zatim dobro očetkate obuću, izvadite pertle patika i operete ih u mašini prema našem uputstvu.


Ni slučajno ne preskačite neke korake jer i najmanja greška može da dovede do toga da guma iskrivi i da se obuća ošteti pranjem.


Potrebno vam je:

  • tečni deterdžent po potrebi
  • 6 kašika sode bikarbone
  • četka za obuću ili stara četkica za zube
  • jastučnica ili vreća za pranje veša
  • nekoliko peškira
Patike uz ovo uputstvo možete efikasno oprati u mašini
Patike uz ovo uputstvo možete efikasno oprati u mašinifoto: andersphoto / Shutterstock.com

Kako oprati patike u veš-mašini?

Nemojte čekati poslednji trenutak, već počnite ranije s pripremom i veče pre pranja započnite dezinfekciju kako biste eliminisali neprijatne mirise.


Veče pre pranja, sipajte po tri kašike sode bikarbone u patike i ostavite da odstoji tako preko noći, pa ih ujutro dobro istresite.

Nakon toga, izvucite pertle i ubacite ih u jastučnicu ili vreću za pranje da se ne bi upetljale. Zatim stavite jastučnicu ili vrećicu u veš-mašinu.


Skinite s patika što je više moguće prljavštine, blata i sl. četkom za obuću ili starom četkicom za zube. Zatim patike dobro umotajte u stare peškire, pa sve to zajedno ubacite u veš-mašinu.

Pranje patika u veš-mašini je jednostavno
Pranje patika u veš-mašini je jednostavnofoto: Africa Studio/Shutterstock

Zahvaljujući peškirima, patike neće udarati u bubanj tokom okretanja.


Nakon toga sipajte tečni deterdžent i uključite veš-mašinu na program za pranje vodom niže temperature. Imajte u vidu da ne bi valjalo da se peru duže od 40 minuta.


Zatim izvadite patike iz mašine i ostavite ih da se suše na vazduhu. Ni slučajno ih ne stavljajte u mašinu za sušenje jer ih topao vazduh može iskriviti i oštetiti lepak.

Originalni tekst