Nekoliko javnih ličnosti oglasilo se danas povodom najavljene inicijative o zabrani iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, a pored predsednika Narodne skupštine Ivice Dačića i Save Manojlovića iz “Kreni promeni”, najekstremniji stav izneo je ipak dežurni režimski analitičar i marketinški stručnjak Nebojša Krstić.

Ivica Dačić je najavio da će se o ovoj inicijativi raspravljati nakon izbora i konstituisanja novog Parlamenta.

– Rad Skupštine prestaje njenim raspuštanjem, a to će biti sredinom februara. Sve ostalo može samo posle konstituisanja novog saziva – kratko je izjavio Dačić novinarima portala Nova.rs.

Sa druge strane, Savo Manojlović rekao je da će vlastodršci morati dobro da razmisle da li će izbora uopšte biti ukoliko ostanu pri ovakvom stavu.

– Ako vlast ne bude želela da rešava pitanje Rio Tinta pre izbora, ja bih se na njihovom mestu pitao da li će izbora uopšte biti. Ako institucije ne žele da rešavaju probleme i krše pravo građana, onda je pobuna naše pravo, ali i obaveza. Na ulici ćemo braniti Ustav Republike Srbije, ali nećemo dozvoliti da vlast i političari taj Ustav gaze – odgovorio je Manojlović predsedniku Skupštine.

Ono što se očekivalo početkom ove godine polako se materijalizuje. Počelo je sa oštrim rečima zbog Rio Tinta i njihove namere da projekat Jadar realizuju i pored ogromnih protivljenja građana Srbije.

U ovu polemiku uključio se i Nebojša Krstić preko svog Tviter naloga, uz molbu predsedniku Srbije da uhapsi Manojlovića.

– Vučiću, hapsi, ruka ti se pozlatila – napisao je Krstić.

Prethodne subote nastavljeni su protesti širom zemlje nakon izjave i potvrde predsednika Vučića da nema odustajanja od projekta Jadar, a ovo je nastavak pobune koja je eskalirala krajem 2021.

Da li je ova Krstićeva molba najava promene strategije vlasti na koji način će se razračunavati sa političkim protivnicima ili samo jedna od marketinških ideja građanina sa velikim medijskim prostorom, koji veruje u strahovladu, po svemu sudeći videćemo već u prvoj polovini ove godine.

Savo Manojlović pokreće peticiju za zabranu iskopavanja litijuma odmah posle referenduma

Original Article

(Visited 1 times, 1 visits today)