Predstavnik Kine pri misiji te zemlje u UN istakao je da je stav Kine po pitanju KiM dosledan i jasan, da ta zemlja podržava strane da se međusobno angažuju u okviru Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i dođu do obostrano prihvatljivog rešenja kroz dijalog i konsultacije, ali i istakao da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Srbije treba u potpunosti da se poštuju. Pozvao je Prištinu da opozove nerazumne odluke i prekine jednostrane akcije koje pogoršavaju tenzije i izazivaju konfrontaciju.

Rekao je i da zabrinjavaju eskalacija tenzija na severu KiM u poslednje vreme i učestalo nasilje i bezbednosni incidenti na terenu, navodeći da su uredba o dinaru vlasti u Prištini i nasilni progoni etničkih Srba ozbiljno poremetili normalan život srpske zajednice.

Vasilij Nebenzja, predstavnik Rusije, izjavio je da Albin Kurti „otvoreno nastoji” da postigne masovni egzodus nealbanskog stanovništva sa KiM. „Malo je onih koji su se vratili nakon odlaska, jer tamo prosto nije bezbedno za Srbe. Kurti iznova ometa dijalog sa Beogradom, jasno stavlja do znanja da namerava da to čini sve dok Srbija ne prizna kvazidržavnost Kosova. Ovo je bezobzirna praksa koju u potpunosti podržavaju SAD i EU, koji zahtevaju da Beograd de fakto prizna Kosovo. Oni zanemaruju osnovni briselski sporazum od 2013”, rekao je Nebenzja. On je tokom obraćanja ukazao da je Iljir Dugolji pokušao da zameni predsednicu tzv. Kosova Vjosu Osmani, nakon čega je Sekretarijat UN zamolio Dugoljija da ustane i napusti sto. Dugolji je diplomatski predstavnik Prištine u SAD, ali ne i u Ujedinjenim nacijama, čije tzv. Kosovo nije član.

Predstavnik Velike Britanije pri UN rekao je da London podržava odluku suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, dodajući da ohrabruje obe strane da ispune svoje obaveze, uključujući i uspostavljanje ZSO. Istakao je da je „ova posvećenost dovela Kosovo korak bliže da shvati svoje aspiracije da uđe u Savet Evrope”, dodajući da ključna pitanja ostaju nerešena.

Originalni tekst