Dobijem pre neki dan poruku sa nepoznatog profila: Voliš li da se dopisuješ?

Jebi ga sad, čoveče, mrzim. Ne priča mi se ni sa detetom i mamom ovih dana, a ne sa tobom.

No, ne odgovaram, jasno.

Udata sam, I da nisam, to me smara, to je kliše, sranje, oduzima mi vreme, klinački je, stara sam kajla, ne loži me to i tako dalje.

Posebno ako uzmem u obzir da taj neko piše sa profila na kom je profilna slika fudbalera Mančester Junajteda, oznojanog tela sa dresom preko ramena.

Moram priznati da retko kad dobijam ovakve poruke. Nadrkana sam baba, verovatno, ali ponekad upadne poneka nabijena komplimentima u kojima je neizostavno sledeće: Ti si tako posebna, vraćaš nadu da još uvek postoje normalne devojke, u moru izoperisanih ti si tako prirodna i svoja, pametna i drska, a to muškarci vole.

Gospode imali te, pošalji im neki znak, nešto, bilo šta da shvate da je ovo definitivno najgore što se može napisati ženi, to šablonsko dodvoravanje vređanjem drugih žena, to izlizano “tako si posebna”, i to cirkularno slanje iste poruke svim tobože normalnim devojkama.

Imala sam i lika koji je godinu dana slao “ćao”, “kako si”, “lepa si” puta 100. Godinu dana bez ijednog mog odgovora.

Ovaj uvod nije pisan sa namerom da se pohvalim da sam ja neka riba, već bih nekako devojčicama volela da kažem da se ne dopisuju AKO JE IKAKO MOGUĆE sa nepoznatim likovima na mrežama. Znate kako su nas roditelji učili: Ne uzimaj bombone od nepoznatog, ne prilazi nepoznatim kolima, ne razgovaraj sa nepoznatim muškarcima.

Dakle, ne dopisujte se sa nepoznatim muškarcima. Pojma nemate ko zaista može da bude iza profila, koliki stepen neuračunljivosti, naloženosti, agresije ne daj Bože, spremnosti da iskonstruiše sliku o sebi do detalja, da vas navede da otkrijete neke stvari o sebi, da vas uvuče u priču. Da vam piše kako je bio kao mali ostavljen od roditelja, odrastao u sirotištu, ali je uprkos tome završio fakultet i sada radi na privatnoj klinici kao pedijatar, ali da nema sreće u ljubavi. Ovo je samo jedan primer kako može da pokuša da vam ukoliko ste mlade i neiskusne izazove sažaljenje a zatim i potrebu da ga “spasite” i baš vi budete njegova sreća u ljubavi.

Ni jedna reč. Ni hvala. Ništa. Bukvalno ništa. Svet je postao ludo mesto nakrcano manijacima, pedofilima, nelečenim bolesnicima… ne plašim vas, tražim oprez.

Ne padajte na priču o posebnosti, o tome kako ste nada da ima normalnih devojaka, da do sada nije video takvu devojku, kako odišete pameću… Sve su to šablon rečenice i ja verujem da to već znate.

Imam žensko dete, još je mala, šest godina, ali sam već sad sigurna da ću joj kontrolisati aktivnost na mrežama, prethodno ću se upljuvati da joj objasnim da NIKADA, ni pod kojim uslovima ne ulazi u dopisivanje sa nepoznatim muškarcima. Svesna sam čega ima, I na šta su pojedinci spremni. Predatori, mrzim ovu reč, ali vrlo dobro opisuje porive i nagone ovih muškaraca. U stanju su da od sebe naprave dobrog momka iz kraja sa nesrećnim detinjstvom kome treba devojka baš kakva ste vi da bi život konačno bio dobar prema njemu…

Bajke su kod Andersona, ovo na mrežama je patologija. Velika je razlika pre svega u bezbednosti.

Ako je moguće, kad smo već u temi, svoje fotografije, one iz tajne privatne arhive ne šaljite čak ni onima koje poznajete. Sutra možda više ne budete dobri, a vaše fotografije nisu više samo vaše.

Budite oprezne. Budite pametne. Ne padajte na slatke komplimente, na tugaljive priče sa nepoznatih profila, ne upadajte u zamku, čak ni iz zabave da od “posebna si” ne bi došlo do “kurvo jedna sad ćeš me zapamtiti”

Svaka 10. devojčica u Srbiji trpi online nasilje

Original Article