Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da je projekat “Jadar” zaustavljen na zahtev građana, ali da je suština u studijama o proceni uticaja na životnu sredinu i ponovila kako ne postoji nikakav ugovorni odnos između države i kompanije “Rio Tinto”.

– Što se tiče „Rio Tinta“, nema nikakvog ugovornog odnosa, nije potpisan nijedan ugovor između kompanije i Vlade ili Ministarstva, bez obzira na to što mesecima slušamo neistine. Ono za šta se ja zalažem je da dobijemo studije o proceni uticaja na životnu sredinu da bismo imali argumentovano šta je tačno, a šta nije – rekla je ona za TV Prva.

Mihajlović je podsetila da je zakonom iz 2006. godine dozvoljeno pravo na eksploataciju kompaniji koja dobije istražno pravo.

– “Rio Tinto” je u Srbiji od 2004. godine. Tada je postojao zakon u kojem je stajalo da onaj ko dobije dozvolu, može da istražuje, ali da bez tendera ne dobija pravo na eksploataciju rude – navela je Mihajlović.

– Zakon je 2006. godine promenjen i onda je dozvoljeno da onaj ko dobije istražna prava i utvrdi da postoje rezerve neke rude, automatski dobije i pravo na eksploataciju – predočila je Mihajlović.

Srbija bila na ivici energetskog kolapsa jer Zorana nije bila zadovoljna bojom pečata

Izvor: Fonet

Original Article

(Visited 2 times, 1 visits today)