NBS: Srbija uspešno završila aranžman sa MMF-om

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) doneo odluku o uspešnom završetku petog, poslednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Srbije.

Narodna banka Srbije Foto: Srđan Ilić
Narodna banka Srbije Foto: Srđan Ilić

Program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI) odobren je Srbiji u julu 2018, na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Odbor MMF-a ocenio je da je tokom trajanja programa njegovo sprovođenje bilo uspešno.

Kako je istaknuto, to potvrđuje i činjenica da su odluke o uspešnom završetku revizija donošene i bez održavanja formalnog sastanka Odbora, što je mogućnost koja se koristi kada se proceni da formalna diskusija nije potrebna, s obzirom na dobro sprovođenje mera ekonomske politike i dobre makroekonomske rezultate.

Кonstatovano je da su kvantitativni ciljevi za kraj septembra ispunjeni i da je postignut dovoljan napredak u ispunjavanju ciljeva strukturnih reformi.

Nakon što je u trećem tromesečju započet ekonomski oporavak u Srbiji od posledica pandemije koronavirusa, MMF je prognozirao privredni rast Srbije od pet odsto u 2021. i 4,5 odsto u 2022. godini, uz visok i održiv rast i u srednjem roku.

Odbor MMF-a ocenio je da su mere monetarne politike i veliki fiskalni paket imali važnu ulogu u podršci domaćoj ekonomiji i brzom oporavku.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković podsetila je da je i tokom prethodnih revizija programa Odbor MMF-a pozitivno ocenio odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Mere su ocenjene kao dobro osmišljene i na pravi način usmerene na zaštitu građana i podršku domaćinstvima, očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i lakše otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor MMF-a konstatovao je i da je u Srbiji očuvana niska inflacija, a očekuje da će inflacija ostati pod kontrolom NBS i u 2021. godini i u srednjem roku.

Za ovu godinu projektuje prosečnu inflaciju na nivou od 1,9 odsto, kao i njeno postepeno približavanje centralnoj vrednosti cilja u srednjem roku.

"Takva dinamika inflacije u skladu je i s projekcijom NBS, čemu bi trebalo da doprinese i rast agregatne tražnje, podržan merama monetarne i fiskalne politike", rekla je Tabaković, saopštila je centralna banka.

Prema oceni MMF-a, fiskalni deficit od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2021. godini obezbediće da se učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu smanjuje, istovremeno stvarajući dovoljno prostora za podršku ekonomskom oporavku, uključujući veće kapitalne investicije.

Istiaknuto je da i dalje ostaje neizvesnost u pogledu toka pandemije na globalnom nivou.

Tabaković je naglasila da je odluka o uspešnom završetku petog razmatranja ekonomskog programa očekivana.

"Cilj ekonomskog programa, koji je u julu 2018. godine odobren na 30 meseci, bio je očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti, uz nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda naših građana. Srbija je takav ekonomski program sprovodila i svi ciljevi su ispunjeni", rekla je ona.

Ukazala je da je inflacija očuvana na niskom nivou, obezbedjen je relativno stabilan kurs dinara kao neophodan uslov za izvesnost poslovanja i planiranja.

"Devizne rezerve su nam ojačane na rekordnom nivou, uslove finansiranja učinili smo najpovoljnijim do sada, a problematične kredite spustili smo na rekordno niske nivoe. Odgovoran pristup u vodjenju zemlje i definisanju i sprovodjenju politika omogućio je da na šok, koji nije zabeležen u novijoj istoriji, odgovorimo ogromnim paketom ekonomskih mera, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti", kazala je Tabaković i dodala da bi bez takve reakcije usporavanje ekonomske aktivnosti u prošloj godini bilo znatno veće, a rast u 2021. skromniji.

Podsetila je i da su tokom četvrte misije u uslovima krize članovi tima MMF za Srbiju ocenili da je NBS svojim merama – smanjenja referentne kamatne stope, obezbeđivanja likvidnosti, propisivanja zastoja u otplati obaveza dužnika i drugih oblika olakšanja u izmirivanju obaveza, uz niz drugih mera – "nastavila da čuva neophodnu monetarnu i finansijsku stabilnost u uslovima kada je to bilo najpotrebnije".

Odbor MMF je istakao da u narednom periodu prioriteti ostaju vezani za nastavak strukturnih i institucionalnih reformi. Srednjoročni prioriteti obuhvataju i razvoj tržišta kapitala, unapređenje upravljanja, uključujući i jačanje vladavine prava.

Izvor:Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article