Navaljni u trećoj nedelji štrajka glađu prebačen u novu zatvorsku bolnicu

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji treću nedelju štrajkuje glađu, prebačen je u bolnicu u drugom zatvoru nakon što je njegov lekar upozorio da bi mogao ubrzo da umre, izjavio je danas advokat opozicionara.

Aleksej Navaljni prilikom izjašnjavanja pred sudom Foto: Alexander Zemlianichenko/Betaphoto
Aleksej Navaljni prilikom izjašnjavanja pred sudom Foto: Alexander Zemlianichenko/Betaphoto

Navaljni je u nedelju prebačen iz zatvora istočno od Moskve u zatvorsku bolnicu u Vladimiru, gradu 180 kilometara istočno od prestonice, rekao je njegov advokat Aleksej Liptser nakon što ga je posetio danas popodne.

"Juče mu je bilo zaista loše. S obzirom na rezultate ispitivanja i njegovo ukupno zdravstveno stanje odlučeno je da se prebaci ovde. Uveče mu je postalo znatno gore", rekao je Liptser.

Ruska zatvorska služba (FSIN) objavila je odluku o premeštanju Navaljnog tek jutros, navodeći u saopštenju da je pristao da uzima vitaminsku terapiju.

Liptser je rekao da nije imao dovoljno vremena sa svojim klijentom da to potvrdi.

U saopštenju zatvorske službe je navedeno je zdravstveno stanje Navaljnog "zadovoljavajuće".

Ali, lekar opozicionog lidera izjavio je u subotu da je prema rezultatima testova krvi koje su advokati opozicionog lidera dostavili porodici, nivo kalijuma dostigao "kritičnu tačku", i da ozbiljni srčani problemi mogu da uslede svakog minuta, a mu je povećan i kreatinin, što znači da je oslabljena funkcija bubrega.

Zapade zemlje u više navrata su apelovale na Moskvu da će ono što se dogodi Navaljnom, kojeg su zatvorili, biti njena odgovornost.

Bela kuća je upozorila da će Rusija snositi "posledice" u slučaju smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog čije se zdrastveno stanju u zatvoru pogoršalo.

Nemački ministar je zatražio od ruskih vlasti da "hitno" pruže "odgovarajući lekarski tretman" Navaljnom i da protivniku Kremlja, koji se nalazi u zatvoru gde štrajkuje glađu, omoguće pristup lekarima kojima veruje.

Navaljni (44) započeo je štrajk glađu pre više od tri nedelje, u znak protesta što mu zatvorske vlasti ne dozvoljavaju da ga pregleda privatni lekar, zbog bolova u leđima i gubitka osećaja u nogama.

Lekar koji je pregledao Navaljnog izjavio je nedavno da se njegovo zdravstveno stanje naglo pogoršava.

Ruski opozicionar, koji se prošle godine u Nemačkoj lečio od trovanja nervnim agensom, izdržava zatvorsku kaznu u zatvorskom kampu Pokrov, oko 100 kilometara od Moskve.

Hapšenje Navaljnog dovelo je do talasa protesta desetina hiljada ljudi širom Rusije, u više od 100 gradova.

Izvor: Beta-AP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article