Dok su neki ljudi posebno vešti u pakovanju poklona – sa savršenim naborima, pažljivo vezanim trakama i mašnama – drugi nisu baš za to i očigledno bi više voleli da peru sudove ili čiste kuću.

Tim psihologa marketinga želeo je da istraži da li je sve to vreme i trud zaista vredno toga. Da li lepa prezentacija čini da se primaocu poklon više dopadne? Ili je obrnuto?

Neuredan u odnosu na uredan

U radu iz 2019. koji je objavio Journal of Consumer Psychology, profesori iz Rena, Džesika Riksom, Bret Riksom i Erik M. Mas, sa Univerziteta u Nevadi, sproveli su tri eksperimenta kako bi istražili uticaj pakovanja poklona na zadovoljstvo primaoca.

U prvom eksperimentu, regrutovali su 180 studenata univerziteta da dođu u laboratoriju u Majamiju i učestvuju u istraživačkoj studiji koja je im je predstavljena kao vežba za koju će dobiti dodatne bodove. Po dolasku, svaki učesnik je dobio pravi poklon u znak zahvalnosti za učešće.

Poklon je bila šolja za kafu sa logom jednog od dva NBA košarkaška tima, lokalnog Majami Hita ili rivala Orlando Medžika, koje su nasumično podeljene. Istraživači su znali da je svaki učesnik bio strastven navijač Hita na osnovu prethodne ankete  – i da oni nikako ne podržavaju Medžike. Namera je bila da jedna grupa studenata dobije poželjan poklon, a druga nešto što sigurno nikada ne bi poželela.

Pored toga, polovina poklona je bila uredno upakovana, dok je druga upakovana aljkavo.

Nakon odmotavanja, učesnici su ocenjivali koliko im se dopao poklon. Ustanovljeno je da se onima koji su dobili neuredno upakovane poklone poklon dopao znatno više od onih koji su dobili uredno upakovani poklon – bez obzira koju šolju su dobili.

Upravljanje očekivanjima

Da bi razumeli zašto, psiholozi su regrutovali još jedan skup studenata i zamolili ih da pogledaju sliku uredno ili neuredno upakovanog poklona i prijave svoja očekivanja o tome pre nego što vide šta je unutra.

Učesnicima je zatim rečeno da zamisle da su otvorili  poklon i da ocene svoje stvarno mišljenje o njemu, što istraživačima omogućava da uporede da li odgovara njihovim očekivanjima ili ne.

Rezultati su pokazali da su očekivanja bila znatno veća za uredno upakovane poklone u odnosu na one koji su bili neuredno zamotani. Međutim, nakon otkrivanja, učesnici koji su primili uredno upakovani poklon izjavili su da nije ispunio njihova očekivanja, dok su oni koji su dobili neuredno upakovani poklon rekli da je nadmašio njihova očekivanja.

Prijatelji nasuprot poznanicima

U trećem i poslednjem eksperimentu, psiholozi su želeli da se usredsrede na to da li ovaj efekat zavisi od odnosa između davaoca poklona i primaoca. Da li je važno da li je davalac blizak prijatelj ili samo poznanik?

Ako niste sigurni da li ćete ispuniti očekivanja, ne preterujte sa pakovanjem

Ispitan je nacionalno reprezentativan uzorak od 261 odrasle osobe koje su zamolili da zamisle da su na zabavi sa tajnom razmenom poklona. Nasumično, učesnici su gledali slike i zamišljali da dobiju uredno ili neuredno upakovani poklon. Ovog puta polovina ispitanika je upućena da zamisle da je poklon od bliskog prijatelja, dok je druga polovina verovala da je došao od poznanika. Zatim smo otkrili poklon i zamolili ih da ga ocene.

Kada je darodavac bio  bliski prijatelj, primaocima se više dopao neuredno upakovani poklon, baš kao u drugim eksperimentima. Međutim, kada je poklon dolazio od poznanika, primaoci su više voleli da je uredno umotan. Ovo se dešava zato što su učesnici pakovanje vrednovali kao znak koliko darodavac ceni njihov odnos – umesto da vrednuju sadržaj. Uredno pakovanje podrazumeva da davalac ceni njihov odnos.

Prijatno iznenađenje

Dakle, ako ste pod stresom zbog pakovanja poklona ove praznične sezone, razmislite o tome da uštedite vreme, trud i novac nasumično umotavajući poklone za svoje prijatelja i porodice.

Ali ako planirate da poklonite nekome koga ne poznajete baš dobro – na primer kolegi sa posla – verovatno je vredno toga da pokažete da ste uložili malo truda da poklon izgleda dobro sa svim urednim naborima, oštrim ivicama i lepom mašnom, prenosi RTS.

Originalni tekst