Foto: Freepik

U trenutku u kom ceo svet doslovno kipi, pitanje globalnog zagrevanja izbija u prvi plan kao jedan od najhitnijih problema sa kojima se čovečanstvo suočava. Temperature koje neprestano rastu, ekstremni vremenski događaji koji postaju sve češći i intenzivniji, duže i ozbiljnije suše, poplave, oluje, primoravaju nas da se ozbiljno zamislimo nad sudbinom naše planete i brzinom kojom moramo delovati. Sve veći broj stručnjaka i naučnika upozorava da je neophodno da se trgnemo i preduzmemo odlučne korake kako bismo sprečili dalje pogoršanje ovog kritičnog problema.

Jedan od izuzetnih i vrhunski priznatih stručnjaka u oblasti meteorologije ističe koliko je bitno da nas aktuelne vremenske (ne)prilike prodrmaju. Akademik Fedor Mesinger, koji je u svojoj 90. godini i dalje aktivan u naučnoistraživačkim krugovima, jedini meteorolog u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), govorio je za Nedeljnik o svojim počecima, kao svedok dva veka govori o tome koliko se vreme promenilo, i o tome šta nas očekuje u narednih 30 godina kada je u pitanju globalno zagrevanje.

CEO TEKST U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 17. AVGUSTA, ILI U DIGITALNOM IZDANJU DOSTUPNOM NA NSTORE.RS

Originalni tekst