Ovogodišnji art+science festival održaće se od 25. septembra do 31. oktobra, u jedinstvenom ambijentu Botaničke bašte „Jevremovac“. Tematski fokusiran na uticaj čoveka i tehnologije na prirodu i biodiverzitet, deveti po redu program istražuje njihovu međusobnu dinamiku, odnose i posledice. Odabrani umetnici iz Srbije, Italije i Velike Britanije predstavljaju radove koji donose autentična tumačenja i prikaze povezanih tema kontekstualizovanih u okruženju beogradske Botaničke bašte.

Centralni deo programa čini izložba „Preplitanja“, koja obuhvata multimedijalne instalacije, skulpture, video radove i performanse, pružajući publici priliku da doživi interaktivne umetničke vizije koje objedinjuju nauku, tehnologiju i umetnost. Program se oslanja i na značajan jubilej Bašte – obeležavanje 150 godina njenog postojanja.
Tokom trajanja programa, posetioci će imati priliku da se upuste u vizuelno putovanje kroz radove lokalnih i međunarodnih umetnika. Među njima, tri dela su nastala u produkciji Centra za promociju nauke i biće premijerno prikazana ovom prilikom, dok su preostali radovi prilagođeni i namenski postavljeni širom prostora na kome se nalazi Jevremovac. Ova pažljivo kurirana izložba, sa dvanaest radova različitih formata, metodologija i medija, donosi inovativnu sintezu umetnosti i nauke, pružajući poseban pečat devetom izdanju art+science programa.

„Centar za promociju nauke ima ogromno zadovoljstvo i ništa manji izazov da prvi put u istoriji art+science programa, iniciranog 2014. godine, celokupnu postavku centralne izložbe locira u fantastičan, otvoreni prostor Botaničke bašte. Blago Beograda, koje na ovoj lokaciji postoji punih 150 godina, predstavlja idealnu pozornicu za razgovor o efektima našeg činjenja i nečinjenja, no fokus je na neophodnim merama, odlukama i saradnjama koje moramo da uspostavimo, kako bismo očuvali najveći deo okruženja u kome egzistiramo i kome biološki pripadamo“, naglašava Dobrivoje Lale Erić, koselektor i koordinator art+science programa.

Poseban element ovogodišnjeg festivala predstavlja saradnja sa Fakultetom tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Studenti Departmana za softversko inženjerstvo i informacione tehnologije kreiraju mobilnu aplikaciju koja pruža interaktivno iskustvo prolaska kroz baštu i istraživanja njenog bogatog botaničkog fonda, ali i same postavke izložbe „Preplitanja“.

Festival je organizovan kroz šest tematskih nedelja, pri čemu svaka istražuje aktuelne, raznovrsne aspekte klimatske i društvene krize, i odgovora koji kroz zajednički rad i saradnju nude umetnici i naučnici. Ovakav pristup nudi jedinstveni uvid u ključne ekološke, naučne i tehnološke izazove savremenog doba, kroz fascinantne sinergije između naučnih istraživanja, znanja i spoznaje, i umetničkog izraza.

Prateći program art+science festivala obuhvata niz radionica, vođenja i susreta sa umetnicima i naučnicima, panel diskusije, predavanja i druge događaje. Kroz interaktivne radionice, učesnici će otkriti inovativne pristupe koji povezuju nauku i umetnost, dok paneli okupljaju stručnjake koji će razgovorati o botanici i naučnim istraživanjima, uticaju tehnologije na prirodu i savremenim umetničkim praksama. Kroz program će se, takođe, predstaviti srodne inicijative, projekti, organizacije i festivali iz Austrije, Rumunije, Hrvatske i Bugarske.

Ceremonija otvaranja festivala održaće se u sredu, 25. septembra, sa početkom u 18 časova. Ulaz na ovaj, kao i na sve prateće događaje, je besplatan. Deveto izdanje art+science programa realizuje se u okviru projekta EUropean Digital Deal, kojim rukovodi Ars elektronika iz Linca, a koji je podržan kroz Program Kreativna Evropa Evropske unije.

Za detaljne informacije o programu, deševanjima i samom festivalu, posetite: artandscience.rs.

Post Views: 21

Originalni tekst