Redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za smanjenje štetnih efekata bioloških i hemijskih hazarada, prof. dr Vladislav Volarević, rangiran je u 0,05 odsto najboljih naučnika na svetu u oblasti matičnih ćelija u poslednjih pet godina.

Profesor Volarević je tako, prema bazi podataka Scholar GPS, treći najbolji naučnik u svetu u oblasti mezenhimskih matičnih ćelija i 22. u oblasti matičnih ćelija.

Ovaj izuzetan uspeh u svojoj naučno-istraživačkoj karijeri, profesor Volarević je postigao pošto su njegovi naučni radovi citirani više od šest hiljada puta.

Istraživanja o lečenju autoimunih bolesti i štetnim efektima duvanskog dima

Poslednjih godina, prof. Volarević se bavio naučnim radom na Univerzitetu u Bernu, u Švajcarskoj gde je tokom boravka u ovoj zemlji objavio više od 100 radova u prestižnim naučnim časopisima i postao jedan od najcitiranijih naučnika u svojoj oblasti u ovom delu Evrope.

Tokom rada u Švajcarskoj, prof. Volarević se fokusirao na bolesti jetre, uključujući fulminantni hepatitis, fibrozu i cirozu, a njegova istraživanja su pokazala kako matične ćelije mogu da obuzdaju zapaljenja i spreče oštećenja tkiva. Pored toga, njegov rad na ulceroznom kolitisu i uticaju galektina 3 dobio je priznanje Evropskog udruženja za Kronovu bolest i kolitis.

Kao vodeći autor, objavio je više od 100 naučnih radova u kojima se bavio istraživanjem terapijskih potencijala mezenhimskih matičnih ćelija u lečenju autoimunih i degenerativnih bolesti, kao i molekulskim mehanizmima odgovornim za štetne efekte duvanskog dima i poređenje efekata duvanskog dima i aerosola koje emituju uređaji za zagrevanje duvana. 

Nedavno je učestvovao u međunarodnom projektu u Italiji, istražujući uticaj duvanskog dima na genetske promene kod pušača, a istraživanja su obavljana u saradnji sa kolegama iz SAD, Rusije, Grčke, Omana, Indonezije i Italije. Koristeći robote koji simuliraju pušenje, ovaj projekat imao je za cilj da bolje razume štetne efekte duvanskog dima i mogući uticaj na promenu gena kod pušača.

Povratak u Srbiju i poruka mladim naučnicima

Po povratku u Srbiju profesor dr Vladislav Volarević nastavlja da znanje i iskustvo deli sa mladim kolegama i pomaže razvoju nauke u svojoj zemlji.

„U nauci je bitan novac, ali su ljudi najvažniji. Imamo mlade stručnjake, samo ih treba pravilno obrazovati, da odu u inostranstvo, ali i da se vrate“, rekao je on, ističući značaj ulaganja u mlade talente i razvoj nauke u Srbiji.

Rođen je u Nišu, gde je završio Fakultet medicinskih nauka 2006. godine, a doktorirao je 2011. godine u Kragujevcu, pod mentorstvom čuvenog imunologa prof. dr Miodraga Lukića. Prvu priliku za bavljenje naučnim radom dobio je od nekadašnjeg dekana kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojše Arsenijevića. Nakon doktorskih studija, usavršavao se u Americi i na Institutu „Kiri” u Parizu. Postdoktorske studije je završio 2015. godine u njujorškoj bolnici „Sinajska gora”, gde je radio na Institutu za imunologiju. 

Za više informacija o naučnim radovima prof. dr Vladislava Volarevića, možete posetiti LINK

Post Views: 2

Originalni tekst