Visoki zvaničnik NATO Boris Ruge istakao je tokom svoje posete Zapadnom Balkanu da je taj region od „strateškog značaja za Alijansu“ i ponovio „čvrstu posvećenost saveznika NATO trajnoj bezbednosti“, saopštila je Alijanasa na svom portalu posle Rugeove posete.

Kako se navodi pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Boris Ruge imao je konsultacije na visokom nivou u Sarajevu, Prištini i Beogradu od 16. do 22. avgusta.

„On je ukazao na produženu dugotrajnu saradnju između NATO, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija na učvršćivanju regionalne stabilnosti“, piše u saopštenju.

Ruge se, navodi se dalje, u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i predstavnicima međunarodne zajednice.

„Imali smo dobru razmenu o raznim aspektima partnerstva NATO-Srbije, koje se nadamo da ćemo produbiti, i o naporima Alijanse širom regiona“, rekao je Ruge, prenosi se u tekstu.

„Mi gledamo na Srbiju da pomogne da se osigura puna odgovornost za nasilna dela počinjena na Kosovu u maju i septembru 2023. godine i da odigra pozitivnu ulogu zasnovanu na dobrosusedskim odnosima sa svim državama u regionu“, rekao je Ruge.

U Prištini Ruge se sastao sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i visokim zvaničnicima iz EU, OEBS, zemalja Kvinte (Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD) i misije Kfor koju predvodi NATO.

Kako se navodi u saopštenju kada je reč o ponovnom otvaranju mosta na Ibru u Mitrovici, Ruge je istakao stav Alijanse da „odluke moraju biti donete dijalogom na koordinisan način“.

On je takođe naglasio da NATO u potpunosti podržava dijalog između Beograda i Prištine pod okriljem EU kao okvir za rešavanje nerešenih političkih pitanja, saopštio je NATO.

Tokom sastanaka sa Predsedništvom BiH i drugim visokim zvaničnicima, uključujući ministra spoljnih poslova Elmedina Konakovića i visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita, Ruge je ukazao da je NATO bio angažovan u BiH tri decenije.

„Ostajemo čvrsto posvećeni suverenitetu i teritorijalnom integritetu i nećemo dozvoliti pojavu bilo kakvog bezbednosnog vakuma“, istakao je Ruge u Sarajevu.

Post Views: 23

Originalni tekst