Alen Islamović bio je jedan od najpoznatijih pjevača bivše Jugoslavije, a proslavio se u bendovima “Divlje jagode“ i “ Bijelo dugme“ a duet „Lopov“ koji je kasnije otpjevao sa Indirom Radić godinama je bio ogroman hit u klubovima.

Iako je čitavoj javnosti poznat kao Alen, malo je poznato da je svojevremeno promijenio ime. Naime, njegovo pravo ime je Alija.

– Kada se desio uspon Divljih jagoda, grupe u kojoj je Islamović pjevao, čelnici nekadašnjeg „Jugotona“ došli su na ideju koja se njemu u početku nije svidjela. Predložili su Aliji da počne da koristi umjetničko ime Alen, uz obrazloženje da to bolje zvuči i da će tako steći veću popularnost među publikom. On se malo nećkao, nije htio da mijenja svoje ime, ali brzo je popustio i poslušao savjet pretpostavljenih – ispričao je za medije izvor.

Danas gotovo da niko ne zna da se Alen zapravo zove Alija, jer on nikada u javnosti o tome nije htio da priča.

Ipak, Islamović je prije nekoliko godina priznao da je promijenio svoje ime.

– Tačno je. Nema ništa čudno u tome, mnoge svjetske zvijezde odaberu drugo ime kojim se predstavljaju u javnosti, najčešće neko koje zvuči primamljivije. Tako je bilo i u mom slučaju – izjavio je pjevač ranije.

Originalni tekst