Krivično suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu, počinje danas na Menhetnu, povodom optužbe da je falsifikovao dokumentaciju o isplati novca zvezdi filma za odrasle.

Ovo je značajan dan u istoriji Sjedinjenih Država, pošto je Tramp prvi američki predsednik, bilo bivši ili aktuelni, koji će se suočiti sa krivičnim suđenjem. Takođe, postupak se takođe vodi u vreme predsedničke trke 2024. u kojoj je gotovo izvesno da će Tramp biti republikanski kandidat.

Porota od sedam muškaraca i pet žena, odlučiće da li su Trampovi navodni napori, da sakrije svoje viđanje sa sa zvezdom filmova za odrasle, kako bi zaštitio svoju kandidaturu na izborima 2016, bili nezakoniti. Tramp je optužen za 34 krivična dela falsifikovanja poslovnih zapisa u proleće 2023.

Trampov bivši advokat i posrednik, Majkl Koen, navodno je dao 130.000 dolara Stormi Danijels, filmskoj zvezdi za odrasle, kako bi celu priču držala u tajnosti. Sudija tvrdi da je Tramp prikrio pravu prirodu te isplate, i u poslovnim zapisima ih opisao kao zakonite pravne troškove.

Očekuje se da će Koen, koji je priznao krivicu 2018. godine, biti jedan od glavnih svedoka optužbe. Tramp je negirao da je imao seksualni odnos sa Danijels i insistira da su isplate Koenu bili pravni troškovi.

Slučaj Njujorka samo je jedan od nekoliko krivičnih postupaka sa kojima se Tramp suočava. On se suočava sa federalnim optužbama u vezi sa neredima 6. januara, kao i za rukovanje poverljivim dokumentima u njegovoj kući u Mar-a-Lagu. U Gruziji se suočava sa optužbama na državnom nivou u vezi sa navodnim pokušajem da potkopa izborne rezultate 2020. godine.

Tramp je ipak spreman da bude nosilac republikanske predsedničke nominacije ovog leta, nakon što je lako pobedio svoje partijske rivale. U anketama protiv Bajdena, Tramp vodi u maloj meri i trenutno ima dobre rezultate u većini ključnih država.

Prva nedelja Trampovog suđenja bila je kako komična, tako i tragična. Tokom četiri dana izbora porote, Tramp je morao da sluša svoje kolege Njujorčane kako govore razloge zbog kojih ne mogu da budu fer porotnici u njegovom suđenju.

Ali u petak popodne, baš kada je izabrano šest alternativnih porotnika, jedan čovek se zapalio preko puta zgrade suda u ulici 100 u centru. Taj čovek je pored sebe ostavio pamflete i poruke u kojima je izneo brojne teorije zavere, koje doduše nemaju baš nikakve veze sa Trampom, ali su, u širem smislu, protiv vlade i tehnološke industrije.

Post Views: 26

Originalni tekst