Nastavak sednice Skupštine Srbije: Razmatranje amandmana i glasanje o budžetu za 2021. godinu

Pre 34min

Skupština Srbije danas je nastavila sednicu na kojoj se raspravlja o budžetu za narednu godinui pratećim zakonima, koja je počela u utorak, razmatranjem četiri amandmana.

Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić
Skupština Srbije, nastavak konstitutivne sednice, 22. oktobar 2020. Foto: Srđan Ilić

Nadležni Odbor prihvatio je tri amandmana koja je podnela Vlada Srbije, a odbijen je amandman poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka.

Poslanici su na početku zasedanja iskoristili pravo da postavljaju pitanja nadležnim institucijama.

Predsednik poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka Šaip Kamberi rekao je da je danas Dan ljudskih prava, a da se Srbija u toj oblasti ne može pohvaliti rezultatima jer nema javnog dijaloga, slobode izdražavanja niti kompromisa sa manjinama.

Kamberi je rekao da je na snazi cenzura, da su mediji propagandno sredstvo vlasti a da se sa izmišljenih neprijatelja bore "staljinističkim metodama", nema napretka u vladavini prava i zato nema otvorenih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom.

On je pitao Vladu Srbije koje će mere preduzeti u otklanjanju ovih prepreka koje sprečavaju napredak ka EU.

Poslanik Socijalisitčke partije Srbije Đorđe Milićević zahvalio je vlastima na poštovanju ljudskih prava uz tvrdnju da nijedan Srbin ne bi smeo da priča u bilo kom parlamentu onako kako Šaip Kamberi priča ovde.

Milićević je rekao da promoteri kosovske nezavisnosti najavljuju novi kurs američke administracije, najavljuju blokiranje evropskog puta Srbije dok ne prizna Kosovo i da koriste istu retoriku kao i pre 20 godina, i pitao da li će aktuelna dešavanja mogu da utiču na započeti proces dijaloga Beograda i Prištine.

Poslanik sa liste "Aleksandar Vučić -Za našu decu" Nebojša Bakarec zatražio je obaveštenje od MUP-a i tužilaštva u vezi za sumnjom da su NN lica oštetila Beograd za osam miliona evra isplaćenih za konsultantske usluge oko gradnje mosta preko Ade.

On je čitao izjavu kako tvrdi "zaštićenog svedoka", datu "MUP-u i jednom mediju", u kojoj za kriminal optužuje nekadašnjeg gradonačelnika Dragana Djilasa.

U nastavku sednice poslanici razmatraju četiri amandmana na predlog budžeta za 2021. godinu.

Juče je završena rasprava u načelu o predlogu budžeta i pratećim zakonima.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da predlog državnog budžeta pokazuje usmerenje na zdravstvo, infrastrukturu i zaštitu životne sredine.

Sednica Skupštine počela je u utorak, a skupštinski Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava prethodno je usvojio Predlog zakona o budžetu za 2021. godinu.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da su podizanje životnog standarda građana i povećanje javnih investicija, koje najviše doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda, dva osnovna stuba predloženog budžeta.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ponovio je ocene Saveta da je zbog neizvesnosti u narednoj godini, izazvanom pandimijom koronavirusa, trebalo da Vlada planira manji budžetski deficit.

Po predlogu Vlade Srbije, u narednoj godini će prihodi budžeta biti 1.336,3 milijarde dinara a rashodi 1.514,8 milijardi dinara, tako da će deficit biti tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Procenjeno je da će rast BDP-a u narednoj godini biti šest odsto.

Izvor: Beta, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article