IRANSKA revolucionarna garda preuzela je večeras odgovornost za napad na, kako je navedeno u saopštenju, špijunske i terorističke baze na severu Iraka.

НАПАДНУТЕ БАЗЕ МОСАДА И АЕРОДРОМ У ИРАКУ: Иранска револуционарна гарда преузела одговорност за ракетне нападе (ВИДЕО)

Foto: Tviter

Iako u saopštenju nije precizirana lokacija napada, izveštaji iz Iraka sugerišu da su projektili pogodili grad Erbil. Iran je ranije, u martu 2022, napao navodne izraelske mete u Erbilu, kao odmazdu zbog vazdušnih napada u Siriji u kojima su ubijena dva iranska oficira.

Kako se navodi u saopštenju Iranske revolucionare garde, ciljevi su bile terorističke grupe, a napad je „odgovor na terorističke zločine neprijatelja Irana“.

U njihovom saopštenju se navodi da su raketni napadi čuvara islamske revolucije na „štabove špijuna i mesta okupljanja antiiranskih terorističkih grupa“ u Iraku i Siriji odgovor na nedavni teroristički napad u Kermanu (eksplozije na grob generala Kasima Sulejmanija) i u Rasku (napad na policijsku stanicu).

Foto AP/Iranska vojska

Baza Mosada koja je bila meta napada nalazila se u blizini američkog konzulata u gradu Erbilu, što je dovelo do pogrešnih izveštaja da su Amerikanci gađani, preneo je RT.

Kanal Ej-Bi-Si je preneo da je napadnuto osam meta u blizini američkog konzulata u Erbilu.

Prema pisanju medija, aerodrom u Erbilu je prestao sa radom nakon „veoma brutalnog bombardovanja“. Nekoliko eksplozija se dogodilo i u blizini američkog konzulata, a žrtava među osobljem iz SAD nije bilo.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

EVROPA PRIPREMA PLAN B ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

EVROPA PRIPREMA PLAN „B“ ZA UKRAJINU: Hitno se oglasio Orban

MAĐARSKA podržava predlog da Evropska komisija napravi novi plan finansiranja Ukrajine umesto onog koji je odbijen na poslednjem samitu EU, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, koji je na sastanku lidera EU u Briselu sredinom decembra blokirao amandmane na budžet zajednice za 2024-2027. godine koji su predviđali izdvajanje za Ukrajinu 50 milijardi evra.

10. 01. 2024. u 15: 10

Originalni tekst