Zvaničnici FBI rekli su juče članovima Kongresa da su pretražujući mobilni telefon napadača na bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, pronašli Trampove slike, ali i slike Bajdena, kao i niza drugih javnih ličnosti.

Dvadesetogodišnji napadač, Tomas Metju Kruks iz Betel Parka, iz Pensilvanije, pretraživao je datume Trampovog mitinga, ali je istraživao i kada se održava Demokratska nacionalna konvencija.

Tokom odgovaranja na poslanička pitanja, šef tajne službe je poslanicima ponudio najkompletniji portret napadača do sada. Poznato je, Kruks nije imao kriminalni dosije, niti je javno izražavao s svoje političko opredeljenje, piše The New York Times.

Motiv za pokušaj atentata je ostao nepoznat.

Postoje i podaci do kojih se došlo ispitivanjem ljudi iz njegovog okruženja. Nekoliko Kruksovih drugova iz razreda, reklo je da nikad nisu čuli da se javno priklonio nekoj od političkih ideologija.

Međutim, jedan drug iz bivšeg razreda, rekao je da je Kruks „revolveraš“ i da je „jasno pokazivao mržnju prema političarima obe stranke“.

Prisetio se jednog slučaja kada su njih dvojica bili sedmi razred.

„Tokom političke debate u učionici, izrazio sam podršku Trampu. Kruks je delovao nepoverljivo. Pitao me je kako nekome ko je Španac, može da se svidi Tramp. Dodao je da je to malo glupo.“

Učenik iz Kruksovog razreda ga je dalje opisao kao inteligentnog momka koji je imao svoj krug prijatelja, dakle nije bio nikakav usamljenik.

„Nisam ga poznavao lično, niti smo bili prijatelji, ali nije bio maltretiran, nije bio samotnjak.“

FBI od subote pretražuje imovinu Kruksa – uključujući dva telefona i laptop, kako bi pronašao podatke o motivima. Do sada nisu pronašli nikakve znake da je Kruks, koji je bio registrovani republikanac, na ovaj ili onaj način imao čvrste političke stavove.

Niti su otkrili bilo kakve dokaze o saučesnicima ili vezama sa stranim akterima, izjavila su dva najviša zvaničnika biroa tokom razgovora sa članovima Predstavničkog doma i Senata.

Zvaničnici su, međutim, rekli zakonodavcima da postoje indikacije da se napadač, koji je vodio miran život i radio u staračkom domu u blizini svoje kuće, možda borio sa depresijom.

Dodali su da je na jednom od mobilnih telefona pretraživao „veliki depresivni poremećaj“.

Prema do sada poznatim informacijama, Kruks je bio u dobrim odnosima sa svojim roditeljima, koji su oboje socijalni radnici, ali oni nisu bili blisko upoznati sa svakodnevnim detaljima njegovog života.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, napadač je primio više paketa, uključujući nekoliko onih koji su bili označeni kao „opasan materijal“, prema tvrdnjama organa za sprovođenje zakona u koje je uvid imao NYT.

Jedna eksplozivna naprava je pronađena u njegovoj kući, a druge dve su pronađene u njegovom automobilu parkiranom u blizini mitinga.

FBI zvaničnici kažu da njegova istorija potrage ukazuje na to da je bio široko zainteresovan za moćne i slavne ljude, bez ikakvog očiglednog ideološkog obrasca.

Post Views: 8

Originalni tekst