Vedrana Rudan je danas u svom blogu saopštila da boluje od raka.

Književnica Vedrana Rudan je poznata kao neko ko bez dlake na jeziku priča o porodici, deci i braku.

Ona je svojevremeno u svojoj autobigrafiji govorila o životu, ali i detinjstvu. Vedrana je tada mnoge izbezumila svojim stavom, a najviše onim da će se ubiti ukoliko sazna da boluje od neizlečive bolesti – ubiti.

Mnogi čitaoci su ostali bez teksta nakon pročitane knjige, koja je prepuna raznih šokantnih detalja.

Foto: Foto: ATA Images

 

U autobigrafiji, Vedrana je otkrila kroz kakve traume je prošla kao dete, ali i koji je njen najveći životni strah. Ona nije krila da joj je majka bila alkoholičarka, da je u porodici bilo mnogo nasilja, a život u porodičnoj kući je bio poput pakla.

– Mamu su kolima hitne pomoći odvezli u ludnicu. Povraćala je jetru, imala trideset kila, crna u licu i na umoru, niko od nas nije verovao da će preživeti i prestati da pije. Imala je ćerke koje je nisu zanimale, posesivnu, zlu majku, muža alkoholičara kojeg nije volela, a mogla je imati karijeru. Zašto bi prestala da pije? Ja sam imala dvadeset godina i toliko sam se navikla na majku alkoholičarku da mi to više nije smetalo – piše na početku knjige.

Ipak, kako je i sama napisala kasnije, majka je uspela da se izvuče iz kandži poroka, ali i dalje nije imala empatiju za svoju decu.

Foto: Foto: ATA Images

 

– Bila je opsednuta zlom koje se njoj nanosi, zlo koje je ona nanosila nama nije analizirala. Sigurna sam da nas nije volela. Moja majka je sestri i meni u gene ukucala osećaj da ne vredimo. Sestra je bila obrazovana, tečno je govorila tri jezika, pročitala ko zna koliko knjiga, putovala je i želela više od svega da joj otac i majka priznaju da vredi. Nikad to nije dočekala – piše Vedrana.

Ona je u nastavku objasnila tragičnu sudbinu koju je imala, što je mnoge dirnulo.

– Moja je majka iščupala ćerku iz srca. Kad se sestra razbolela, bila sam u panici. „Mama, mama, sestra ima rak pluća.“ Tajac. „Dobro, samo se ti zbog toga nemoj uznemiravati. Tu se ništa ne može učiniti, svi ćemo jednom otići. Nikad nisam majci rekla kako se osećala, da li je u bolnici ili kod kuće, pati li jako ili podnošljivo. Nije je bilo briga. Mama, umrla je. Uzdah. Isključiću telefon da nikoga ne čujem. Nije otišla na sahranu.

Foto: Foto: ATA Images

 

Ona je u ovom delu govorila i o tome da se plaši umiranja na rate. Najviše je šokirala izjava da će se ukoliko sazna da boluje od neizlečive bolesti – ubiti.

– Stara sam, bojim se umiranja na rate. Nameravam da se ubijem kad budem čula da imam neizlečivu bolest, ali ima toliko teških bolesti koje te bez pripreme vežu za krevet. Deca te neće ubiti, ni partner. Da, najviše se bojim ležanja u krevetu i bespomoćnog čekanja na smrt – bila je iskrena ona.

sledeća vest

Originalni tekst