Nakon tri godine, Vlada delimično ispravlja nepravde prema trudnicama i porodiljama

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ovo je prvi korak u ispravljaju nepravdi prema trudnicama i porodiljama koja im je naneta verzijom zakona od 1. jula 2018. godine. Od tada su velikom broju trudnica i porodilja drastično smanjenja primanja tokom odsustva sa posla. Izmene koje je vlada usvojila, mora da potvrdi i parlament, a važiće samo za nove majke, dok one koje su poslednje tri godine imale umanjena primanja moći će pravdu da traže u sudskom postupku, i to po odluci Ustavnog suda kojom su pojedine odredbe zakona neustavne.

Protest Mame su zakon / Foto: Insajder
Protest Mame su zakon / Foto: Insajder

„Neke od izmena Zakona vrše se na osnovu donetih odluka Ustavnog suda Srbije od decembra prošle godine do danas, a neke su predmet pregovora Vlade RS i Udruženja Mame su zakon kroz sastanke koje smo imali sa ministarkom za rad i socijalna pitanja, ministrom za brigu o porodici i predsednicom Vlade RS“, navodi se u saopštenju Udruženja „Mame su zakon“.

Naime, izvesno je da će biti ukinuta odredba koja je uslovljavala majke dece sa invaliditetom da biraju između naknade koja je u vezi sa njihovim zaradama i naknade na koju ima pravo njihovo dete. Izmenanama je predviđena i minimalna naknada tokom porodiljskog odsustva, ali to se odnosi samo na prva tri meseca (do navršenih 3 meseca od rođenja deteta). Zakon bi trebalo da bude pravedniji za majke sa visokim primanjima jer je predviđeno da maksimalna isplata naknade bude povećana sa 3 na 5 prosečnih zarada. I prava poljoprivrednih osiguranica će biti izjednačena sa pravima koje ostvaruju druge porodilje u Srbiji.

Tatjana Macura, predsednica Udruženja „Mame su zakon“ za Insajder objašnjava da i dalje ostaje prostor da od 3 do 12 meseca deteta porodilje primaju manje od minimalca, neke čak i nekoliko stotina dinara.

„Nakon što Predlog uđe u skupštinsku proceduru, Udruženje Mame su zakon uputiće amandmane narodnim poslanicima kako bismo pokušale da dođemo do još izmena“, dodaju iz Udruženja.

Neke od njih su i: garantovani minimalac za sve one koji tokom perioda nege deteta ostvaruju naknade manje od ovog iznosa, smanjenje broja meseci koji ulaze u obračun naknade sa 18 na 12, izjednačiti prava preduzetnica sa drugim porodiljama, ali i prepoznati ovim Zakonom i porodice sa više od četvoro dece.

Obeštećenje moguće samo za one delove zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim

Nakon što Skupština usvoji konačnu verziju zakona, Macura kaže da će pravni tim Udruženja „Mame su zakon“ ponuditi podršku onim majkama koje se odluče da traže obeštećenje na osnovu članova zakona koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Podsetimo, Sud je kao neustavne ocenio delove zakona, kojima pravo na naknadu u iznosu minimalne plate u Srbiji tokom porodiljskog odsustva imaju samo one žene koje imaju najmanje šest meseci plaćenih doprinosa u poslednjih 18 meseci, kao i odredbe zakona, koji se tiču poljoprivrednih osiguranica kojima u obračun naknade ulaze primanja poslednjih 24 meseca (ostalim kategorijama 18).

Takođe, neustavnim je proglašen član koji je roditelje dece sa invaliditetom prisilio da biraju između dve naknade – one za odsustvo sa posla i one za negu deteta.

Očekuje se da Predlog uskoro uđe u skupštinsku proceduru, a da će na snagu stupiti 1. jula ove godine.

„Naša borba se nastavlja, a ovo nas samo dodatno motiviše da ne odustajemo i da se konačno pozabavimo i drugim važnim temama koje se tiču zaštite dece, žena i porodica u celini", izjavila je Tatjana Macura, narodna poslanica u XI sazivu Narodne skupštine i predsednica Udruženja „Mame su zakon“.

Loš zakon tri godine ne može da se promeni

Podsetimo, početkom marta, a posle skoro tri godine od usvajanja, bezbroj apela građana i neispunjenih obećanja nadležnih novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona i predložilo pojedine izmene.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz jula 2018. smanjena su primanja ženama koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, preduzetnicama, majkama dece sa invaliditetom, kao i onim koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Protiv spornih odredbi zakona pobunile su se porodilje, nevladine organizacije, udruženja roditelja dece sa invaliditetom. Da je zakon loš praktično su se složili i predstavnici vlasti najavljujući, pa odlažući izmene u više navrata.

U međuvremenu formirana je i nova Vlada, a u njenom okviru i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Ono je, 8. marta pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona, a njegovu dopunu tražile su organizacije roditelja.

Sa njima se polovinom aprila sastala premijerka Ana Brnabić, a nakon sastanka je izjavila da je neophodno da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.

Ona se zatim sastala i sa Udruženjem „Mame su zakon“.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article