Nakon saslušanja načelnice opštine Surdulica puštene da se brane sa slobode

Četiri načelnice Opštine Surdulica, koje su uhapšene juče zbog sumnje da su izvršile delo zloupotreba sa javnom nabavkom u saizvršilaštvu čime su budžetu opštine Surdulica nanale štetu od preko 46.000 evra, nakon saslušanja puštene su da se brane sa slobode.

www.pixabay.com: Presuda, sud, pravda
Foto: www.pixabay.com / Presuda, sud, pravda

U Višem javnom tužilastvu u Nišu za Insajder je rečeno da su nakon saslušanja osumnjičenih Višem sudu u tom gradu predložili da se prema njima odredi mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima koje je potrebno ispitati u daljem toku postupka.

Osumnjičene M.S, D.S, S.M. i O.V su bile najbliže saradnice sadašnjeg ministra bez portfelja Novice Tončeva, lidera socijalista u Surdulici i potpredsednika SPS-a, koji je u vreme „sporne“ javne nabavke 2014. godine, bio na čelu te opštine, prenosi N1 i dodaje da ih je Tončev danas sačekao pošto su puštene iz pritvora.

Više javno tužilaštvo juče je saopštilo da postoji osnov sumnje da su tokom 2014. godine, M.S, kao predsednik i D.S, S.M. i O.V, kao članovi komisije za javnu nabavku za rekonstrukciju Informacionog centra za zaštitu životne sredine na Vlasini, prihvatili ponudu sa najvišom ponuđenom cenom a nezakonito odbile najpovoljniju ponudu, zbog čega je fondu Evropske unije vraćen iznos od 28.769,55 evra na teret budžeta Opštine Surdulica.

"Takođe, sumnja se da je M.S, u svojstvu koordinatora projekta Evropske unije „Zeleno pogranično područje – investicija u prirodu“, izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, tako što upravljačkom telu projekta nije prijavila da se objekat izgrađen u saradnji sa Bugarskom ne koristi u skladu sa namenom već u komercijalne svrhe, te je dodatnih 17.693,27 evra vraćeno fondu Evropske unije, a na teret budžeta Opštine Surdulica", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je osumnjičenima određeno zadržavanje do 48 časova, kao i da će u tom roku biti saslušani u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Kako je saopštila policija, M. S. (1980) je rukovodilac u opštini Surdulica i koordinator projekta, D. S. (1966) i S. M. (1966) su rukovodioci u opštini Surdulica, dok je O. V. (1962) zaposlena u opštini Surdulica.

Izvor: N1, Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article