U 76. godini nakon teške bolesti preminuo je Muradif Brkić poznatiji kao Mufta, čuveni bosanskohercegovački glazbeni producent i nekadašnji direktor ‘Sarajevo diska’.

Vijest o njegovoj smrti potvrdila je Hanka Paldum, njegova prva supruga s kojom je dobio dvoje djece, kćer Minelu i sina Mirzada.

‘Nakon teške bolesti i borbe za opravak od posljedica moždanog udara, danas nas je napustio profesor Muradif Brkić, nekadašnji direktor ‘Sarajevo diska’. Dijelim iskrenu bol s mojom djecom i njegovom obitelji i molim Gospodara da nam svima podari mir, a Muradifa nagradi za svako dobro koje je za života posijao! Njegovim odlaskom ostala je velika praznina na bosankohercegovačkoj glazbenoj sceni. Otišao je najveći glazbeni producent, vizionar i poznavatelj glazbenih prilika ovih prostora. Učio je od najboljih jugoslavenskih diskografa i producenata koji su nakon izvjesnog vremena i sami priznali da ih je sve nadmašio ukazujući mu najveće poštovanje! Nesebično i s ljubavlju je pružao pomoć mnogim mladim pjevačima, glazbenicima i autorima koji i sada uživaju ogromnu slavu okićeni Muradifovim stvaralaštvom, među kojima sam i ja. Neka mu njegova duša pronađe najljepše mjesto u raju u okrilju Božje milosti!’, napisala je kraljica sevdalinki uz niz njihovih zajedničkiih fotografija iz prošlosti.

Muradif je prije pet godina preživo teški moždani udar zbog kojeg mu je bio oduzet govor, ali i sposobnost pokreta desne ruke i noge. Šanse za oporavak bile su gotovo nikakve, a proces liječenja dugotrajan i težak.

Inače, pokojni producent zaslužan je i za karijere brojnih velikih imena na glazbenoj sceni, među kojima su i Šerif Konjević, ali i Edin Dervišhalidović, poznatiji kao Dino Merlin. O tome je s velikom zahvalnošću govorio i sam Dino u dokumentarnom filmu ‘Sredinom’ autora Emira Zumbul Kapetanovića. U filmu se prisjetio da ‘nijedna diskografska kuća, tada, nije vidjela u njemu neki potencijal’, a onda se pojavio Mufta.

‘Međutim, bio je jedan izvanredan čovjek. U pravom smislu producent, bivši muž Hanke Paldum, Muradif Brkić, koji je došao u studio u Skenderiju i slušao kako Brano Vikić, koji je vlasnik studija, miksa pjesmu ‘Vremena su kokuzna, a ti si baksuzna’… I Mufta je onako u kožnom mantilu, on je tip Humphrey Bogarta, pitao: ‘Brane, tko ovo pjeva?’ Brano je pokazao prstom iza leđa jer sam ja sjedio iza. On je izašao i rekao: ‘Kako se zoveš?’ Ja onako zatečen, jer je Mufta bio vrlo poznat u tom svijetu show businessa, kazao: ‘Dino’. Pitao je: ‘Tko je pisao ovu pjesmu?’ Pa, reko’, ja. ‘I muziku i tekst?’. Rekoh: ‘Da’. Kaže: ‘Dođi sa mnom’. I mi u njegov auto…’

Dino Merlin je opisao kako su Brkićevim autom došli do ‘Sarajevske pivare’ gdje je obitelj velike pjevačice i producenta tada živjela.

‘I dođemo ovdje kod ‘Pivare’ gdje su živjeli (on i Hanka). Otvori vrata Muradif i kaže: ‘Hanka…’ Silazi Hanka koja je tada bila velika zvijezda, Merilyn Monroe, izrazito lijepa žena, s viklerima… Kaže ‘ti ćeš biti velika zvijezda’. Tiskat ćemo ti 50.000 prvu tiražu ‘Kokuznih vremena’. Na putu od Skenderije do pivare moj se život promijenio’, rekao je Dino u filmu.

(Express / Scena.story)

Originalni tekst