Jašar Ahmedovski važi za jednog od najboljih pjevača narodne muzike, a njegovi hitovi stari i nekoliko decenija slušaju se i danas.

Svoju karijeru započeo je pjesmom “Svako svome mora da se vraća” koju je izdao 1980. godine, od kada počinje njegova karijera.

Inače, o Jašarevom privatnom životu malo toga se zna.

Nakon završene osnovne škole pjevač je upisao medicinu. Njegov otac bio je ugledni ljekar, te je on želio da nastavi porodičnu tradiciju.

foto: Vladimir Šporčić

Međutim, nakon dvije godine Jašar se ispisao sa medicine i posvetio se muzici koja ga je oduvijek zanimala.

On je sa samo 15 godina donio odluku da ode u Sarajevo i pokušao da napravi muzičku karijeru.

Jedno vrijeme živio je kod rođaka koji ga je i odveo u kafanu u kojoj je svojevremeno pjevao Halid Bešlić, a nešto kasnije upoznao je i legendarnog Šabana Šaulića.

– Nisam govorio sa Šabanom nakon porodične tragedije 25 godina i ne znam zašto se to desilo. Mislio sam da ćemo nekada progovoriti i da će mi reći o čemu se radi. Kada je poginuo, nisam mogao da izdržim i otišao sam na sahranu – ispričao je Jašar u emisiji “Premijera vikend-specijal”, pa nastavio:

foto: Dragan Kadić

-Ranije smo živjeli zajedno, bili smo 24 sata zajedno, baš sam ga volio, i kao čovjeka i kao pjevača, žao mi je što je sve tako bilo. Sa njim sam počeo, sa njim sam i završio, mnogo sam ga volio i bio sam mu veliki prijatelj. Prvi susret je bio u kafani gdje je pjevao Halid Bešlić, tada on nije još ništa snimio. Kada sam pjevao, napunio sam kafanu, te su me odmah pitali da radim tu. S obzirom na to da je Halid tu već pjevao i da bi bila dva pjevača, a nijedna pjevačica, preporučili su mi restoran na Ilidži, gdje sam odmah dobio posao i kasnije upoznao Šabana, koji me je doveo u Beograd i za sedam dana snimio prvi album – ispričao je Jašar.

(Express/Espreso)

Originalni tekst