Najveći dnevni rast broja obolelih od koronavirusa na svetu, neke evropske države najavljuju uvođenje restriktivnih mera

0
112

Najveći dnevni rast broja obolelih od koronavirusa na svetu, neke evropske države najavljuju uvođenje restriktivnih mera

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u protekla 24 sata zabeleženo 350.766 slučajeva zaraze koronavirusom što je novi najveći broj zaraženih registrovan u jednom danu. Iz SZO su naveli da je samo u Evropi zabeleženo više od 100.000 slučajeva, što se nije dogodilo od početka pandemije. Pojedine države starog kontinenta najavljuju uvođenje novih restriktivnih mera ukoliko se širenje zaraze ne uspori.

AP Photo/ Alvaro Barrientos: Građani sa zaštitnim maskama, severna Španija
Foto: AP Photo/ Alvaro Barrientos / Građani sa zaštitnim maskama, severna Španija

Novih 350.766 slučajeva zaraze prelazi rekordan broj zabaležen ranije ove nedelje za gotovo 12.000, navela je SZO. Tu je uključeno i više od 109.000 sučajeva zaraze samo u Evropi, u kojoj je do sada registrovano preko 5.830.000 obolelih. Prema podacima sa sajta Worldometers kovid19 je odneo skoro 330.000 života na evropskom tlu.

Šef Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije Majkl Rajan rekao je danas na brifingu za novinare da kovid19 nastavlja da se širi u svetu i da "nema novih odgovora".

On je rekao da iako SZO hoće da zemlje izbegnu teške mere izolacije koje su razorile privrede, vlade moraju da osiguraju zaštitu najosetljivijih delova stanovništva i brojne mere treba da budu preuzete.

"Većina ljudi u svetu i dalje je podložna ovoj bolesti", upozorio je Rajan i dodao da zemlje treba da se usmere ne samo na restriktivne mere nego takođe na jačanje sistema nadzora, testiranja, trasiranja konatakata i osiguranja da se stanovništvo angažuje.

Sa daljim porastom broja zaraženih širom Evrope i drugde Rajan je priznao da bi možda restriktivne mere bile potrebne u jednom trenutku.

Britanski naučnici prijavili su ove nedelje da se broj slučajeva oboljevanja od kovida19 duplira svakih nekoliko nedelja, bolnice u Francuskoj su blizu popunjenosti kapaciteta kreveta u intenzivnoj nezi, Nemačka će možda uvesti nove restriktivne mere, a Španija je proglasila vanredno stanje u regionu Madrida zbog velikog skoka slučajeva zaraze.

Rajan je rekao da je možda neizbežno zatvaranje na mestima gde je bolest ponovo izmakla kntroli ali da ne treba da se prihvati da se to automatski mora uvesti u svakoj zemlji gde počne da raste broj zaraženih.

U Crnoj Gori je danas registrovan najveći dnevni porast broja novozaraženih od početka pandemije. U poslednja 24 sata prijavljena su 344 nova slučaja zaraze dok su preminule tri osobe, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid19 infekcijom od početka juna meseca iznosi 185, a od početka godine 194.

Ukupno je u Crnoj Gori aktivno 3.828 slučajeva. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 13.348.

I u Severnoj Makedoniji je u poslednja 24 sata registrovan od sada najveći broj zaraženih u jednom danu – 386. Kako prenose makedonski mediji, od posledica infekcije preminulo je šest pacijenata.

Ukupan broj zaraženih u toj zemlji od početka epidemije je 20.163, a preminula je 781 osoba.

Prema podacima francuskog ministarstva zdravlja, u toj zemlji je u poslednja 24 sata zabeleženo 20.330 novih slučajeva zaraze, što je prvi put da se u jednom danu u Francuskoj zabeleži više od 20.000 zaraženih, prenosi Rojters.

Preminulo je 109 osoba. Od početka epidemije u Francuskoj zabeleženo je 691.977 slučajeva zaraze koronavirusom, a od posledica kovida 19 preminulo je 32.630 ljudi.

U Slovačkoj je treći dan za redom zabeležen najveći broj novozaraženih koronavirusom na dnevnom nivou.

Ministarstvo zdravlja Slovačke je saopštilo da su u poslednja 24 sata registrovana 1.184 nova slučaja zaraze, dok ih je juče bilo 1.037. Slovačka je do sada zabeležila ukupno 16.910 zatraženih, a umrlo je 57 osoba.

Vlada je najavila da će kao reakciju na porast broja slučajeva sutra rasporediti preko 200 službenika kako bi pomogli zdravstvenim radnicima u pronalaženju kontakata, testiranju i distribuciji zaštitne opreme.

Premijer Igor Matovič rekao je da će naredne nedelje biti uvedene restriktivnije mere ukoliko se širenje zaraze ne uspori tokom vikenda.

Nove restriktivne mere najavljene i u Nemačkoj

Nemačka će preduzeti nove restriktivne mere ukoliko se broj novozaraženih koronavirusom koji je u snažnom porastu ne stabilizuje za deset dana, rekla je danas kancelarka Angela Merkel.

"Dani i nedelje koje dolaze će odlučiti o stavu Nemačke u odnosu na tu pandemiju ove zime", rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Nemački centar za kontrolu bolesti prijavio je danas 4.516 novoinficiranih u prethodna 24 časa.

Ukoliko se porast broja slučajeva zaraze ne zaustavi za deset dana, i ako postane nemoguće trasiranje kontakata inficiranih, "neizbežne su druge ciljane restriktivne mere", dodala je kancelarka.

Zbog zabrinjavajućih brojeva novozaraženih više velikih nemačkih gradova kao što su Berlin i Frankfurt uveli su policijski čas za ugostiteljske objekte i restrikcije društvenih kontakata.

U Berlinu od subote pa najkraće do 31. oktobra većina prodavnica kao i svi restorani treba da budu zatvoreni od 23 do šest sati ujutro.

Nemačka je dobila pohvale za uspešno suzbijanje zaraze kada je izbio prvi talas. Međutim mnogi gradovi dostigli su kritični nivo od 50 novoinficiranih za 100.000 stanovnika.

U Berlinu je ta cifra 51 novoificiran na 100.000 stanovnika, u Bremenu je 53,9, a slede Keln sa 49,8 i Esen sa 48,4, pokazuju podaci epidemiološkog instituta Robert Koh.

Ukupno Nemačka ima potvrđeno 314.660 slučajeva zaraze i 9.589 umrlih, što je jedna četvrtina ukupnog broja umrlih u Britaniji i jedna trećina broja umrlih u Italiji.

U pokušaju da zaustavi veliki rast broja slučajeva zaraze koronavirusom vlada Španije je danas proglasila vanredno stanje u regionu Madrida.

Ministar zdravlja Salvador Ilja objavio je odluku posle dvočasovne vanredne sednice vlade.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava građana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja u Madridu i nekim obližnjim gradovima koji beleže visok stepen zaraze.

Ovom odlukom se ponovo uspostavlja delimična izolacija madridskog regiona, uključujući restrikcije na putovanja koje je vlada uvela od prošlog petka a koje je sud u Madridu poništio.

Juče je madridski sud poništio naredbu vlade o delimičnoj izolaciji glavnog grada Španije i devet susednih opština i podržao regionalne zvaničnike koji su se protivili uvođenju strožih mera. Sud je naveo da se tim merama narušavaju "osnovna prava i slobode" 4,5 miliona stanovnika pogođenih zatvaranjem koje je stupilo na snagu u petak uveče.

Vanredno stanje stupa na snagu odmah i trajaće dve nedelje i regionalne vlasti će biti primorane da ponovo uvedu restrikcije na putovanja.

Ministar zdravlja je rekao da su prethodno uvedene mere ponovo na snazi i da se samo menja pravni okvir pod kojim su proglašene.

Region Madrida u poslednjih 14 dana beleži po 563 slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cele Španije koja u proseku ima 257 obolelih na 100.000 stanovnika, i daleko više od evropskog proseka koji iznosi 113 zaraženih na 100.000 građana.

Evropljani se složili oko kriterijuma za restrikcije putovanja zbog virusa

Evropljani su se dogovorili danas da koordinišu restrikcije putovanja uvedene zbog koronavirusa, da bi se usaglasila raznolikost u uputstvima u vreme kada se ubrzava porast zaraženih.

Ambasadori zemalja članica EU dali su zeleno svetlo kvalifikovanom većinom za preporuku koja zvanično treba da bude usvojena u utorak na nivou ministara, rekao je jedan portparol.

"To je važna faza koja će omogućiti veću predvidljivost i transparentnost za putnike u EU u vreme kovida19", ocenio je portparol Nemačke koja je aktuelna predsedavajuća Unijom.

Prema preporuci zemlja koja predviđa uvođenje restriktivnih mera za putnike iz rizične zone treba da obavesti državu članicu o kojoj se radi, ukoliko je moguće 48 sati pre stupanja na snagu odluke. Javnost takođe treba da bude upozorena 24 sata unapred.

Tri indikatora se uzimaju u obzir – da se proceni situacija u nekoj zoni, broj prijavljenih novih slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana na regionalnom nivou, procenat pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih u toku prethodne nedelje, broj urađenih testova za 100.000 stanovnika u toku poslednjih sedam dana.

Na osnovu tih podataka Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) objaviće svake nedelje mapu sa situacijom u svim zemljama EU na regionalnom nivou. Nivo rizika određene zone biće označen bojama – zelena, narandžasta, crvena i siva.

Preporuka sadrži princip da zemlje članice ne mogu da odbiju ulazak na svoju teritoriju putnika iz neke druge zemlje EU, nego da mogu od njih da traže test ili karantin, ili oba, u zavisnosti od zone iz koje dolaze.

Predviđa se i jedinstven evropski formular koji putnici treba da ispunjavaju.

Ako je stopa infekcije u 14 dana manja od 25 na 100.000 stanovnika, a stopa pozitivnih na testu manja od četiri odsto zona se smatra zelenom, i nema restrikcija.

Zona je narandžasta ako je stopa infekcije manja od 50 i stopa pozitivnih na test četiri odsto i viša, ili ako je stopa infekcije između 25 i 150 ali je stopa pozitivnih na testu manja od četiri odsto.

Zona prelazi u crveno ako je stopa infekcije 50 ili više i stopa pozitivnih na testu četiri odsto ili više, ili je stopa infekcije viša od 150.

Ako nema dovoljno informacija da se procene ti kriterijumi i ako je broj sprovedenih testova 300 ili manji na 100.000 stanovnika, zona se naziva "sivom".

Luksemburg je izrazio žaljenje što se tim preporukama legitimizuju i učvršćuju restrikcije umesto da se favorizuje vraćanje na normalu.

Dolazak pandemije je naveo zemlje EU da preduzimaju različite mere što je blokiralo slobodno kretanje u šengen zoni i stvorilo haos. Međutim države su i dalje slobodne da odluče da li će slediti preporučene mere.

Izvor: Beta, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article