Bila je ovo još jedna sedmica kada je teško praviti novine, i kada je teško biti novinar. Slučaj stradale devojčice iz Bora izvukao je, kao kad pukne čir, sve najgore iz ovog društva. Po ko zna koji put.

Pokušali smo, zato, da podsetimo na neka druga vremena, da se vratimo u doba bezbrižnosti, da novim serijalom – koji ćete moći da pratite, u drugačijem, „multimedijalnijem“, „interaktivnijem“ obliku i na onom novom i jako dobrom sajtu Velike priče – zavrtimo neke stare ploče i nove priče.

Nije Bijelo dugme jedino što ćete naći u ovom i nekim narednim brojevima Nedeljnika, ali jeste važno. Mi smo se, dok smo pravili broj, preispitivali koja je najbolja pesma Dugmeta, i svako je imao različitu.

To nas nije sprečilo da zapakujemo odlične novine, koje su pred vama u digitalnom ili štampanom obliku. Možete se pretplatiti na oba na sajtu nedeljnik.rs

Pogledajte šta vas sve čeka u novom Nedeljniku.

Nedeljnik 639

Nedeljnik 639

BREGA – Ovog 11. maja u Sarajevu kreće turneja Bijelog dugmeta, u rok postavi, a povodom pedeset godina od nastanka benda. Pedeset koncerata u raznim delovima sveta, naravno i bivšeg jugoslovenskog „sveta“. O tom svetu u ekskluzivnom intervjuu koji će biti objavljivan narednih nekoliko sedmica u Nedeljniku, zajedno sa najvećim dosijeom o kultnoj jugoslovenskoj grupi i njenom uticaju na kulturu, društvo, politiku, jezik i pomirenje, govori Goran Bregović…

DUGME – Bijelo dugme je otvaralo i pomeralo granice kojih nije bilo pre njih. Jedna od priča s početka karijere je da je Dugme prodalo više primeraka, tog drugog albuma, nego što je u Jugoslaviji bilo gramofona. Nije bilo nikoga ko je sve to uradio pre njih. Svirao džinovske koncerte, prodavao ploča više nego što ima gramofona, izazivao histeriju koju su analitičari samoupravne stvarnosti nazvali „dugmemanija“. I prošlo je tek prvih pola veka… Veliki tekst Branka Rosića o fenomenu Bijelog dugmeta.

LALIĆ – Vučić savršeno bira neprijatelje, tako da opoziciji ukoliko misli da pobedi treba srpski Zoran Milanović. Građanska opcija, a da lupa, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog Nedeljnika.

DANKA – Nije prošlo ni godinu dana od masovnih ubistava u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i Duboni i Malom Orašju, a onda nam se desila beba Danka Ilić, i opet se pitamo gde se dede empatija i kako ništa nismo naučili i ispunili što smo rekli sebi, obećali deci i drugima: da ćemo da budemo drugačiji, da nećemo biti zli, odvratni, da se nećemo naslađivati tuđom nesrećom i čerečiti ljude iz svojih sitnih sebičnih pobuda. Tekst Ane Mitić i Zorice Marković u novom Nedeljniku.

PANOVIĆ – Možda su se sa ovom listom socijalisti spasli blamaže – da ostanu ispod cenzusa u Beogradu, ali sad kao da su i formalno prešli liniju horizonta događaja i definitivno ulaze u naprednjačku crnu rupu – čija gravitacija od nekada velike Miloševićeve partije može da napravi froncle. Politička analiza Zorana Panovića u novom Nedeljniku.

PANTELIĆ – Za šest meseci Netanjahu je prešao put od najavljene totalne pobede do katastrofalnog medijskog poraza, od državnika i garanta bezbednosti do politikanta čiji je jedini cilj da izbegne zatvor. Serija krivičnih dela za koja se tereti, od korupcije do zloupotrebe položaja, i strah od zatvorskih kazni zamaglili su rasuđivanje lideru Likuda. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića.

DIVAC – Vlade Divac je imao baš lošu nedelju. Ne samo što se ničim izazvan našao usred internet vira zbog izjave Tonija Kukoča, nego ga je, još i više, viralnim učinio Luka Dončić prozivkom u lice na parketu u Sakramentu kada je njegov Dalas osigurao važnu pobedu protiv Kingsa, a Divac, legenda kluba i bivši GM sedeo je u prvom redu. I tako je Vlade u dva dana osporen i kao igrač i kao funkcioner. Otkud ta potreba u delu srpske javnosti i zašto ona ima veze sa stvarima koje nisu samo sportske? Za novi Nedeljnik piše Veljko Miladinović.

Post Views: 8

Originalni tekst