ENGLESKA je bila na ivici eliminacije sa EURO 2024, ali ipak će igrati u četvrtfinalu pošto je posle velikog preokreta i produžetaka pobedila Slovačku sa 2:1 u Gelzenkirhenu.

НАЈНЕВЕРОВАТНИЈИ МЕЧ ЕУРО 2024! Енглеска била на неколико секунди од испадања, маказицама нокаутирала аутсајдера, Словачка одушевила свет!

FOTO: Tanjug/AP

Izabranike Frančeska Kalcone je minut delio od senzacije i umesto slavlja i radovanja usledilo je razočaranje, najpre zbog izjednačujućeg gola rivala, a potom i preokreta do koga je došao aktuelni vicešampion Evrope.

Nastavio je „Gordi Albion“ da se muči, što je bio slučaj i tokom grupne faze. Nijednom tokom prvog poluvremena tim Gereta Sautgejta nije ozbiljnije zapretio Martinu Dubravki.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Slovačka je imala nekoliko opasnih napada, a onda je u 25. minutu stigla nagrada u vidu vođstva. Ivan Šranc uspeo je da savlada Džordana Pikforda.

Osim pogotka fudbalera praške Slavije, uvodnih 45 minuta obeležio je i veliki broj žutih kartona – čak pet, tri su ih dobili Englezi, a dva Slovaci.

KLIKNI I UZMI 3000 BONUS
DOBRODOŠLICE BEZ DEPOZITA

Drugo poluvreme je idealno počeo za Englesku. Sjajnu akciju su odigrali i uspeli su u 50. minutu da postignu gol, ali nisu imali sreće da on bude priznat. Nakon reakcije VAR sobe pogodak Fila Fodena je opravdano poništen zbog ofsajda.

Izabranici Gereta Sautgejta su tokom celog drugog dela meča igrali na polovini rivala, napadali, dodavali se, no nisu pretili sve do 78. minuta kada je Hari Kejn glavom posle dobrog centaršuta Fodena šutirao pored gola.

Sve je bilo spremno za najveću senzaciju na EURO 2024! Ipak, Džud Belingem je odložio slavlje Slovaka. Igrao se peti minut nadoknade kada je fudbaler Real Madrida postigao jedan od najlepših golova na prvenstvu Evrope. On je „makazicama“ uspeo da savlada Dubravku.

Nakon tog pogotka postalo je jasno da će ovo biti prva utakmica na takmičenju u kojoj će se igrati produžeci.

Prvi je idealno počeo za Engleze. Samo što su krenuli sa centra izabranici Gereta Sautgejta su došli do potpunog preokreta. Lopta je posle lošeg šuta stigla do Ajvana Tonija koji je glavom prebacio ka Hariju Kejnu i kapitenu „Gordi Albiona“ nije bilo teško da se upiše u strelce.

Slovačka je u nastavku prvog i tokom drugog produžetka pokušala da dođe do izjednačenja. Najbolju priliku propustio je u 105. minutu Pekarik koji je iz neposredne blizine prebacio gol. Englezi su do kraja uspeli da sačuvaju prednost i postanu treći četvrtfinalista.

Ova reprezentacija će u narednoj fazi Evropskog prvenstva odmeriti snage sa Švajcarskom koja je eliminisala aktuelnog šampiona Italiju.

Engleska – Slovačka 2:1 (0:1) posle produžetaka

Stadion: „Veltins Arena“ (Gelzenkirhen). Sudija: Halil Umut Meler (Turska). Strelci: Belingem 90+5, Kejn 91 (Engleska) – Šranc 25 (Slovačka).

Engleska (4-2-3-1): Pikford – Voker, Stons, Gejhi, Tripije (od 66. Palmer) – Meinu (od 84. Eze), Rajs – Saka, Belingem (od 106. Konsa), Foden (od 90+4. Toni) – Kejn (od 106. Galager).

Slovačka (4-3-3): Dubravka – Pekarik (od 109. Tupta), Vavro, Škrinjar, Hancko – Kucka (od 81. Bero), Lobotka, Duda (od 81. Beneš) – Šranc (od 90+3. Đomber), Strelec (od 61. Boženik), Haraslin (od 61. Suslov).

Drugi produžetak: Engleska – Slovačka 2:1

120+1′ – Kraj utakmice!

116′ – Slovačka je tek sad izvela prvi korner, no opasnosti po Pikforda nije bilo pošto je loptu izbio Toni.

110′ – Šutirao je direktno na gol iz velike daljine iz slobodnog udarac Ljubomir Tupta, ali ona je otišla visoko preko gola.

108′ – Počeo je drugi produžetak u Gelzenkirhenu!

Prvi produžetak: Engleska – Slovačka 2:1

105+2′ – Završen je prvi produžetak!

105′ – Kakva prilika za Slovačku. Suslov je centrirao sa leve strane, Pekarik je ostao sam ispred gola Pikforda i iz neposredne blizine je prebacio gol.

91′ – ENGLESKA VODI! Samo što je počeo prvi produžetak „Gordi Albion“ postiže gol. Nakon centrašuta loptu je izboksovao Dubravka, ona se odbila do Ezea koji je loše šutira, ipak na pravom mestu je bio Toni koji je glavom prebacio loptu pred gol rivala, a tamo je najbolje bio postavljen Kejn koji je doveo svoju reprezentaciju do prednosti.

FOTO: Tanjug/AP

91′ – Počeo je prvi produžetak ove utakmice, ujedno i prvi na ovom prvenstvu.

Drugo poluvreme: Engleska – Slovačka 1:1

90+7′ – Završena je utakmica i prvi put na ovom kontinentalnom takmičenju će se igrati produžeci.

Neverovatan podatak! Džud Belingem ne samo da je dao najkasnije postignuti gol za Englesku na prvenstvima Evrope (ne računajući produžetke), a na semaforu je pisalo 94:34, već je u pitanju bio prvi šut Engleza u okvir gola na ovom meču osmine finala.

90+5′ – ENGLESKA DOLAZI DO IZJEDNAČENjA! Kakva gol je postigao Džud Belingem. Izveo ja aut Tripije, glavom je prebacio loptu Gejhi, a „makazicama“ je pogodak postigao jedan od najlepših golova na EURO 2024!

90′ – Utakmica je produžena za šest minuta.

81′ – Sada okvir gola spašava Slovake. Šutirao je Deklan Rajs iz daljine, ali pogodio je stavie, lopta se potom odbila do Kejna koji je poslao loptu preko prečke.

78′ – Umalo da bude 1:1. Foden je izveo slobodan udarac, glavom je posle centaršuta šutirao Kejn, no lopta je otišla pored gola.

74′ – Englezi imaju posed, dodaju se na polovini rivala, ali ne stvaraju šanse i sve su bliže eliminaciji sa Evropskog prvenstva.

FOTO: Tanjug/AP

68′ – Bune se kod sudije fubaleri Slovačke. U jednom duelu Ondrej Duda je ostao da leži na terenu. Fudbaleri „Gordi Albiona“ nisu želeli da izbace loptu i u toj akciji su dobili korner iz koga nisu uspeli ništa da urade.

61′ – Bio je slobodan udarac za Englesku iz dobre pozicije. Šutirao je Foden, no pogodio je živi zid i do promene rezultata nije došlo.

55′ – Umalo da velika greška Engleza bude kažnjena spekatkularnim pogotkom. Loše su izabranici Gereta Sautgejta izveli faul, lopta je došla do Streleca koji je iz prve šutirao sa centra terena i zamalo je bio neprecizan.

52′ – Odmah je „Gordi Albion“ posle poništenog gola imao opasan napad, no udarac Kejna je bio izblokiran.

50′ – Engleska je postigla gol iz sjajne akcije, ali je on poništen zbog ofsajda u kom se našao Fil Foden koji je bio strelac.

FOTO: Tanjug/AP

46′ – Počelo je drugo poluvreme u Gelzenkirhenu.

Prvo poluvreme: Engleska – Slovačka 0:1

Kada je prvo poluvreme u pitanju. Engleska je imala loptu u svom posedu čak 75% vremena, ali je u šutevima na gol njeno vođstvo samo 6:4 i, što je najvažnije; Slovaci su ti koji vode.

Uzalud Englezima i 5:0 u kornerima, i 91% uspešnosti dodavanja…  Gube. I, to je, uz poraz Portugalaca od Gruzije na kraju uvodne faze EURO 2024, zasad najveća senzacija ovog turnira.

45+4′ – Završeno je prvo poluvreme! Vredi istaći da je Slovačka u svoje četiri dosadašnje utakmice na EURO 2024 dala gol u prvom poluvremenu i uvek je prva povela.

45′ – Prvo poluvreme je produženo za tri minuta. Posle Kucke žuti karton u reprezentaciji Slovačke dobio je Milan Škrinjar.

39′ – Od trenutka kad je primila gol, Engleska je zaigrala nešto bolje. Nekoliko puta su dobro centrirali, ali Martin Dubravka još uvek nije imao pravog posla na ovom meču.

25′ – SLOVAČKA VODI! David Strelec je primio loptu, odlično je uposlio Ivana Šranca koji je izašao sam ispred Pikforda i uspeo je da ga matira. Fudbaleri praške Slavije je ovo bio treći gol na EURO 2024.

FOTO: Tanjug/AP

23′ – Evo konačno prave opasnosti po gol Dubravke. Glavom je šutirao Hari Kejn, no jedan protivnički igrač je dobro reagovao i izbacio loptu van terena.

21′ – Verovatno da mnogi nisu očekivali da će Slovačka biti opasnija u prvih 20 minuta meča. Više su pretili nego rival koji je imao tek nekoliko opasnijih napada.

18′ – Već treći karton dobili su žuti karton. Sada se u beležniici turskog arbitra našao i Džud Belingem.

12′ – Još jedna dobra šansa za Slovačku. Haraslin je ušao u kazneni prostor, šutirao je a na pravom mestu bio je Tripije koji je uspeo da izbije loptu.

9′ – Dobar napad izabranika Gereta Sautgejta. Lopta je stigla do usamljenog Kjerana Tripijea. On je iz prve šutirao, no to je uradio veoma loše i lopta je otišla visoko preko gola.

7′ – Neverovatno! Još jedan žuti karton igračima Engleske pokazao je Meler. Ovoga puta je opomenut Kobi Mejinu.

5′ – Kakva prilika za Slovačku i kakav početak utakmice. Loptu je na levoj strani dobio Hancko koji je oštro poslao na drugu stativu, tamo nije bilo nikog, pa je lopta otišla malo pored stative.

3′ – Već u 3. minutu sudija Umut Meler pokazao je prvi žuti karton. U njegovoj beležnici se našao Mark Gejhi koji je načinio oštar start. Defanzivac „Gordi Albiona“ propušta narednu utakmicu ukoliko ekipa prođe dalje.

1′ – Počela je utakmica. Sa centra je prva krenula selekcija Slovačke.

17.51 – Engleze je zadesio veliki problem tokom zagrevanja. Golman Džordan Pikford se povredio, problem je sa levom rukom. Ipak, on će da smogne snagu i stajaće među stativama.

17.12 – Kobi Meinu je postao treći najmlađi engleski reprezentativac u startoj postavi „Gordog albiona“ u nokaut meču prvenstva Evrope ili sveta. On je rođen pre samo 19 godina i 72 dana. Mlađi od njega igrali su samo Vejn Runi (protiv Portugala 2004. bio je starte sa 18 godina i 244 dana) i, rekorder, Majkl Oven koji je protiv Argentine 1998. imao svega 18 godina i 198 dana.

Sastavi:

Engleska (4-2-3-1): Pikford – Voker, Stons, Gejhi, Tripije – Meinu, Rajs – Saka, Belingem, Foden – Kejn.

Slovačka (4-3-3): Dubravka – Pekarik, Vavro, Škrinjar, Hancko – Kucka, Lobotka, Duda – Šranc, Strelec, Haraslin.

Uoči meča:

Izabranici Gereta Sautgejta su pre početka kontinentalnog takmičenja po mnogima važili za glave favorite. Ipak, u prvom delu nadmetanja nisu blistali, pobedili su samo Srbiju, osvojili pet bodova uz gol razliku 2:1.

Slovačka je osvojila bod manje, no skinula je skalp Belgiji koja već godinama važi za jednu od najboljih evropskih selekcija.

Ovim selekcijama će ovo biti prvi duel još od 2017. godine kada je „Gordi Albion“ trijumfovao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo sa 2:1.

Podsetimo, pobednik ovog duela u četvrtfinalu će odmeriti snage sa Švajcarskom.

BONUS VIDEO: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija – Bugarska u Leskovcu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst