Najmasovniji protesti u Poljskoj od presude po kojoj je gotovo u potpunosti ukinuto pravo na abortus

Na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena na ulice Varšave iz tri pravca u tri pohoda izašlo je prema saopštenju organizatora više od 100.000 ljudi u najvećem protestu zbog gotovo potpune zabrane abortusa. Početak protesta obeležio je napad poljskih huligana petardama i bakljama na demonstrante u Starom gradu, a i kasnije je na jednom od trgova u centru morala suzavcem da interveniše policija.

Protesti u Poljskoj zbog skoro potpunog ukidanja prava na abortus / AP Photo/Czarek Sokolowski
Protesti u Poljskoj zbog skoro potpunog ukidanja prava na abortus / AP Photo/Czarek Sokolowski

"Intervencija policije usledila je zbog agresivnog ponašanja grupa fudbalskih huligana koji su bacali petarde u masu i na policajce. Policajci su intervenisali šok bombama i silom. Uhapšeno je do sada nekoliko lica", saopštila je o prvom izgredu policija u Varšavi.

Protesti u Poljskoj održavaju se od kada je pre nešto više od nedelju dana Ustavni sud doneo odluku da je abortus zbog defekta fetusa neustavan uz zahtev da žene odlučuju da li su u stanju de iznesu trudnoću ili je prekinu ako preti da rode teško deformisano ili neizlečivo bolesno dete osuđeno na život u patnji.

Sa transparentima i često vulgarnim porukama protiv vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog da se nose ili samo "cenzurisanom" tom popularnom porukom **** *** uz simbol protesta – munju, Poljaci, pre svega žene izlaze već osmi dan na demonstracije i protestne marševe, kako je saopštila policija u 410 poljskih gradova.

Policija je bila prinuđena da interveniše u Varšavi još nekoliko puta, suzavcem na Trgu de Gola u centru pošto su i tu huligani napali demonstrante, a po ulicama se kreće i nekoliko stotina huligana i radikala iz poljske ekstremne desnice, koji su se odazvali pozivu vicepremijera Jaroslava Kačinjskog simpatizerima da izađu i zaštite crkve.

Kačinjski je pozvao da se svetinje brane po svaku cenu jer Poljakinje navodno svojim protestima za pravo na abortus žele da unište jedini priznati moralni sistem u Poljskoj, onaj Poljske katoličke crkve, i unište poljski narod.

Ispred Crkve Tri krsta u centru Varšave, gde je u sredu došlo do izgreda demonstranata i radikala i huligana sada stoje u nekoliko redova i mole se mladi radikali iz samozvane Straže vernika, ispred njih kordon policajaca, ali Poljakine su mirno prolazile skandirajući samo "Pođite sa nama".

U Varšavi gde opozicione gradske vlasti podržavaju štrajk proteste obezbeđuju jake policijske snage, a danas je na ulicama vanredno i vojna žandarmerija.

Jedna od organizatorki protesta Marta Lempart pozvala je da masa krene kao i ranijih protestnih šetnji do kuće lidera vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda, Jaroslava Kačinjskog.

U Kačinjskom Poljakinje vide glavnog krivca što je umesto redovnim postupkom u parlamentu Zakon o abortusu pooštren prečicom, preko Ustavnog suda koji je pre osam dana presudio da je neustavan jedan od tri izuzetka kada je Poljakinjama dozvoljen veštački prekid trudnoće – kada je fetus sa teškim oštećenjima ili bi se rodila neizlečivo bolesna beba.

Predsednik Poljske Andžej Duda pokušao je da smiri gnev stotina hiljada Poljakinja na ulicama i podneo je danas Sejmu parlamenta predlog zakona po kome bi kao do sada, po zakonu iz 1993. godine, bio dozvoljen abortus u slučaju da je ugrožen život i zdravlje majke, da je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta, a treći izuzetak, koji je ukinuo Ustavni sud, ipak bi važio ali samo ako bi se rodila mrtva, deformisana ili bolesna beba ili bi uskoro po porođaju umrla.

Predsednik Duda saopštio je danas da razume strah žena nakon presude Ustavnog suda, ali u predlogu zakona nije ispunio minimalni zahtev Poljakinja da one odluče na osnovu prenatalnih pregleda lekara da li će roditi teško deformisanu ili neizlečivo bolesnu bebu osuđenu na život u patnji.

"To je predlog tipa kao da vam ukradu 100 zlota i onda ponude da vam ipak vrate 50. Neprihvatljiv", poručila je predstavnica opozicione Građanske koalicije Katažina Lubnauer.

Potpredsednika poslaničkog kluba Građanske koalicije Barbara Novacka poručila da je predlog predsednika Dude isto tako samo zaoštravanje postojećih restriktivnih propisa iz 1993. godine gotovo do potpune zabrane.

"Jedino što Pravo i pravda sada treba da učini jeste da prizna da je presuda Ustavnog suda doneta u neodgovarajućem sastavu i da prestane da džara po pravima žena. To je minimum", rekla je Novacka.

Premijer Mateuš Moravjecki pozvao je opoziciju na konsultacije o novim izmenama koje je predložio danas predsednik Duda i kazao da je vladajuća većina u Sejmu spremna da hitno unese te izmene u zakon.

Bivši premijer, kasnije predsednik Evropskog saveta a sada šef Evropske narodne partije Donald Tusk, kao i Savet Evrope, eksperti Ujedinjenih nacija i posredno i Evropska unija, kritikovao je odmah pokušaje da se pooštrava kompromisni zakon iz 1993. godine.

"Kao i svaki kompromis i taj ne odgovara nikome, ali je čuvao Poljsku od građanskog rata oko abortusa", rekao je Tusk.

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article