Jaka, masna hrana i mnogo slatkiša mogu ozbiljno narušiti imuni sistem

foto: Shutterstock / Africa Studio
foto: Shutterstock / Africa Studio

Ukoliko se osećate tromo, teško i stalno ste pospani postoji realna mogućnost da se preopteretili svoj organizam kaloričnom i jakom hranom.

Usled nakupljanja masnoća i šećera organizam slabi, pa je tada pravo vreme da mu priredite detoks za pamćenje.

Da biste očistili telo od toksina nije vam potrebno mnogo toga. Najbolje i najefikasnije rešenje su prirodne namirnice koje verovatno već imate u svojoj kuhinji.

Voda, voda i samo voda 

Svaki proces detoksikacije počinje unosom velike količine vode u svoj organizam. Ovo je naročito važno tokom sezone novogodišnjih i božićnih praznika, jer će doprineti da se vaš organizam lakše revitalizuje, odnosno očisti od svih toksina.

Povećan unos vode poboljšaće funkcije jetre, što je ključno za osobađanje od masti i nečistoća.

Unos vode je najvažniji u procesu detoksikacije
Unos vode je najvažniji u procesu detoksikacijefoto: Shutterstock / Krakenimages.com

Limun, voda, limun

Osim vode veliku moć u čišćenju organizma ima i limun. Najdelotvorniji je kada se rastvori u toploj vodi i kao takav konzumira više puta u toku dana. Ukoliko želite brzu detoksikaciju dan započnite čašom tople vode i limuna na prazan želudac.

Uz to, savetuje se i da se u malim gutljajima pije tokom celog dana. Limun je visoko alkalna namirnica koja će znatno poboljšati vaš probavni sistem i smanjiti kiselost organizma, koja je sigurno povećana posle svih tih praznične hrane.

Izbacite meso, jedite samo voće i povrće 

Nakon obilne hrane u ishranu ubavite više povrća i voća. Nutricionisti savetuju da svakog dana pojedete bar jednu jabuku, jer ona podstiče varenje. Jabuke su bogate antioksidansima, kao i pektinom.

Ne zaboravite i na ceđene sokove od povrća poput cvekle, brokolija, kupusa, koji su prava magija za zdravlje i oporavak organizma od teške hrane tokom praznika.

Što više povrća, a manje mesa brži će biti proces detoksikacije
Što više povrća, a manje mesa brži će biti proces detoksikacije foto: lenetstan/Shutterstock

Jabukovo sirće

Ukoliko želite da izbacite višak vode, a sa njom i nakupljene otrove iz organizma ujutru sipajte dve kašike jabukovog sirćeta u čašu tople vode. Ako vam smeta kiselina u rastvor dodajte kašiku meda, koji takoiđe čini čuda kada je u pitanju čišćenje organizma, oslobađajući ga od nakupljenih masnoća.

Čajevi za detoksikaciju

Čajevi će vam pomoći da očistite organizam posle teške praznične hrane u kojoj obiluje meso. Najbolji je zeleni čaj, pa čaj od koprive, čaj od semenki lana kao i od maslačka.

Originalni tekst