Nije zlato sve što sija, rekao bi naš narod poučen teškim lekcijama i saznanjem šta su to prave i iskonske vrednosti za jednog običnog čoveka. Deca su naše najveće blago, ona su ukras ovoga sveta, a svakako su nada u neko bolje i humanije čovečanstvo.

Jedna ulica u Topoli se može smatrati najbogatijom u ovom delu Srbije. Dečiji smeh, vika i graja ne smetaju starijim ljudima koji su svesni da na tim ozarenim licima leži dalja sudbina sveta.

Nikoljska ulica je zaista nešto posebno, jer u njoj živi više od dvadeset mališana čije se prisustvo naročito uočava u vreme velikih praznika, a tako je bilo i ovoga Uskrsa.

Roditelji u ovom mestu mogu smireno da puštaju decu van kuće, znajući da su na lokalnom igralištu koje su roditelji sami napravili.

– Možemo s ponosom reći da je ‘srce Topole’ jer svakog dana u popodnevnim časovima kada se sva deca okupe posle škole, ovde se samo čuje smeh. Roditelji su nedavno napravili igralište baš negde na sredini ulice, kako bi naša deca imala prostor za igranje – kaže Milica Bakić, mama iz Nikoljske ulice.

deca 1
Foto: Rina

Od tada je igralište mališanima postalo kao druga kuća, jer svoje slobodno vreme provode najviše na njemu. Pored igre i zabave tu se organizuju i razne druge aktivnosti a u dane praznika sve je popunjeno do poslednjeg mesta, piše Rina.

– Igraju košarku, fudbal, razne njihove igre, a obzirom da u naselju imamo i osam vaspitačica, često za decu organizujemo i razne kreativne radionice upravo na igralištu. Tako smo na Veliki petak ovde farbali jaja, a evo i danas smo se okupili da se svi zajedno družimo. U dane korona pandemije dečici smo ovde pravili rođendane i taj običaj ćemo sigurno nastaviti i dalje kada god vremenske prilike dozvole – priča Aleksandra Spasić, majka dvoje dece.

Кoja je simbolika praznika i kako se šaraju jaja, ova deca najbolje uče na primeru svojih mama i baka, kroz igru i zabavu.

Prema rečima roditelja iz Nikoljske, oni će nastaviti dalje uređenje igrališta i prostora oko njega jer će u skorijoj budućnosti na ovom mestu biti još više dece.

Izvor: Rina / Serbian Times

Putovanje kroz Šumadiju

Original Article