Nađen brod koji bi mogao da REŠI JEDNU OD NAJVEĆIH MISTERIJA DRUGOG SVETSKOG RATA – RONIOCI BILI ŠOKIRANI KADA SU VIDELI ŠTA JE NA NJEMU

0
43

Poljski ronioci locirali su brod „Karlsrue“, za koji se nadaju da sadrži blago ukradeno iz Rusije tokom Drugog svetskog rata, a mogao bi da pomogne i u pronalaženju Ćilibarske sobe.

Ukrašena ćilibarom i zlatom, neprocenjiva odaja se nalazila u Katarininoj palati u Sankt Peterburgu. Poslednji put je viđena u nekadašnjem Kenigzbergu, odnosno danas Kalinjingradu.

Brod „Karlsrue" isplovio je iz Kenigzberga 1945. godine krcat tovarom pre nego što su ga sovjetski avioni potopili kod obale Poljske.

Ronioci iz „Baltiktek“ grupe kažu da su konačno pronašli olupinu.

„Tragamo za njom još od prošle godine od kada smo shvatili da na dnu Baltičkog mora možda leži jedna od najzanimljivijih nerešenih misterija“, kaže jedan od ronilaca Tomas Stahura.

Olupina je, kako navodi, praktično netaknuta, a u njenim skladištima pronašli su vojna vozila, porcelan i mnoge sanduke sa još uvek nepoznatim sadržajem.

„Karlsrue“ se našao u sklopu operacije „Hanibal“, jedne od najvećih pomorskih evakuacija u istoriji, kojom je više od milion nemačkih vojnika i civila iz istočne Pruske pobeglo pred sovjetskim trupama pred kraj Drugog svetskog rata.

Dokumentacija iz tog vremena otkriva da je brod napustio luku sa velikim tovarom i 1.083 putnika.

„Svi ovi podaci stimulišu maštu. Pronalaženje nemačkog broda sa sanducima još uvek nepoznate sadržine na dnu Baltičkog mora možda će otkriti mnoge tajne“, kaže jedan od ronilaca Tomas Zvara.

Ćilibarska soba napravljena je u Prusiji, a onda data Petru Velikom kao poklon 1716. godine.

Nacisti su je rasklopili i odneli u Kenigzberg odakle joj se gubi trag.

Pratite nas na društvenim mrežama
Original Article