Nabavka stubova za dalekovode: Državno preduzeće plaćalo veće cene čak i kada u istoj ponudi postoji podatak o nižoj ceni (VIDEO)

Državno preduzeće Elektrodistribucija Srbije, zaduženo za održavanje mreže za distribuciju struje, gotovo svake godine nabavlja betonske stubove za dalekovode. Nova dokumentacije do koje su došli novinari Insajdera potvrđuje da je državno preduzeće betonske stubove nabavljalo po cenama značajno većim čak i od onih koje je samo dve godine ranije plaćalo istim privatnim firmama.

Na svakom koraku bodu oči, a kao unosan biznis potpuno neupadljivi.

Elektrodistribucija svake godine nabavlja više hiljada betonskih stubova za dalekovode.

Kako je otkriveno u serijalu Insajdera “Politika kao biznis, država kao partijski plen”, poslednji dvogodišnji sporazum iz 2020. predviđa nabavku betonskih stubova od konzorcijuma firmi čiji su vlasnici neposredno pre toga postali biznismeni sa severa Kosova Zvonko Veselinović i Milan Radoičić i, po svemu sudeći, njihovi poslovni partneri. Prema istraživanju Insajdera, ugovorene cene su daleko iznad onih koje nude druge privatne firme u Srbiji.

Dokumentacija do koje su došli novinari Insajdera pokazuje da državno preduzeće čak i kad u samoj ponudi postoji podatak da su stubovi jeftiniji, od iste firme kupuje po većoj ceni. Tako je 2017. sa konzorcijumom privatnih firmi Elektromontaža i Elektroizgradnja Elektrodistribucija ugovorila nabavku gotovo 9.000 različitih vrsta betonskih stubova. Zanimljiva je, između ostalog, i činjenica da te godine privatne firme kao referencu za učešće na tenderu dostavljaju ugovor na osnovu kojeg je samo dve godine ranije iste stubove od iste firme kupovao ogranak Elektrodistribucije, ali po dosta nižoj ceni

Ovaj primer koji je dokumentovan je praktično dokaz da nema kontrole u poslovanju EPS-a, čiji je Elektrodistribucija tada bila deo, ali i da se i kada se ne menjaju uslovi na tržistu menjaju firme koje zarađuju na štetu državnog preduzeća.

Cena stuba oznake 9/250 iznosi 2017. godine 15.050 dinara, a 2015. je tu istu vrstu stubova Elektrodistribucija u Kraljevu od iste privatne firme nabavlja po ceni od 12.280dinara. Kako je reč o nabavci 3.000 stubova tog tipa, Elektrodistribucija je samo u tom slučaju platila 8.300.000 veću cenu. Stub oznake 9/1000 Elektrodistribuciju 2017. košta 33.910 dinara, a dve godine ranije Elektrodistribucija Kraljevo plaćala je 25.300. U pitanju je nabavka 500 stubova, pa je ukupna razlika u ceni ove vrste stuba oko 4.300.000 dinara.

Na čelu Elektrodistribucije od 2016. je Bojan Atlagić. U pisanom odgovoru Insajderu iz ovog državnog preduzeća navode da su procenu vrednosti nabavke izvršili na osnovu tržišta, ne navodeći konkretno koje su podatke koristili. Na pitanje zbog čega su na tenderu 2017. prihvaćene daleko veće cene od onih koje je sama Elektrodistribucija plaćala dve godine ranije, iz ovog državnog preduzeća navode: “Naručilac nije predmetne stubove platio po daleko većoj ceni, kako u pitanju navodite, već po tada tržišnoj ceni, koja se razlikuje od tržišne cene u 2015. godini. Predmetni ugovor iz 2015. godine jeste činio sastavni deo ponude u JN 35-17, ali ne kao dokaz za upoređivanje cena, već kao dokaz reference zahtevane konkursnom dokumentacijom kojom se dokazivala isključivo količina isporučenih betonskih stubova.“

Fondacija za otvoreno društvo između ostalog se bavi suzbijanjem korupcije u javnim nabavkama. Koordinator programa je Dušan Šabić.

Dušan Šabić, Fondacija za otvoreno društvo: To nije lap top najnovije generacije gde je moglo da dođe do promene generacije, procesora, matične karte, zvučne karte i da zbilja diktira enormnu promenu cene na tržištu.

Insajder: Ako javno preduzeće svake godine nabavlja istu robu, da li bi prethodni ugovori morali da budu deo te analize tržišta?

Dušan Šabić: Apsolutno. Ne samo da bi morali, to je nešto što bi se zaista moralo podrazumevati.

Kao pravilnost u svim tenderima ponavlja se to da gotovo zagarantovane poslove dobijaju firme koje su izdvojene iz EPS-a još u prvoj reformi završenoj 2005. godine, koje su u međuvremenu privatizovane. Nabavka betonskih stubova samo je jedan primer koji pokazuje da su pojedinci kupovinom firmi izdvojenih iz EPS-a praktično dobili i sigurne poslove u državnom preduzeću.

Južna Bačka i Elektromontaža, od kojih je Elektrodistribucija nabavljala prethodnih godina sada su u vlasništvu biznismena Dragoljuba Zbiljića, pošto je Zbiljić krajem prošle godine Elektromontažu preuzeo od Nenada Kovača poznatog i kao Neša Roming. Zanimljivo je da se promena vlasništva Južne Bačke poklopila sa promenom vlasti 2012.

Neobičnom privatizacijom firmi ranije izdvojenih iz EPS-a, koje su 2020. kao konzorcijum bez konkurencije dobile posao nabavke betonskih stubova, Insajder se bavio u serijalu “Politika kao biznis, država kao partijski plen”. Privatizacija je završena neposredno pre nego što je sklopljen taj siguran dvogodišnji posao.

Prvo su privatizovane Elektroizgradnja Bajina Bašta i Betonjerka Sombor.

Vlasnik Betonjerke Sombor u januaru 2018. postaje firma C & LC group Jasmine Savić. Gotovo u istom periodu, firma Pent Rent u vlasništvu Duška Đenadije preuzima Elektroizgradnju iz Bajine Bašte. Firma Pent Rent osnovana je 2016. i nalazi se na istoj adresi kao firma koja je kupila Betonjerku Sombor.

I to ne bi bilo čudno da se nije ispostavilo da je baš jedna od tih firmi, C & LC group, prethodno bila u konzorcijumu sa firmom Inkop Zvonka Veselinovića na izgradnji Koridora 11.

U međuvremenu, poslednju firmu izdvojenu iz EPS-a koja proizvodi betonske stubove, betonjerku Aleksinac, koja je bila prezadužena i u stečaju, kupuje upravo firma Inkop. Zanimljivo je, međutim, da je ta firma najviše dugovala Poreskoj upravi, ali i Elektroizgradnji Bajina Bašta i Betonjerki Sombor. Oni kao najveći poverioci očekuju od prodaje betonjerke Aleksinac naplate ono što im ta firma duguje.

Početna cena za ovo preduzeće u stečaju bila je nešto više od dva miliona evra, a na kraju je stigla samo jedna ponuda, pa je prodata za 410.000 evra.

S obzirom na to da je cena bila manja od polovine procenjene vrednosti, stečajni upravnik po zakonu je morao da traži saglasnost odbora poverilaca, odnosno i od Poreske uprave i od dve firme koje su u međuvremenu prodate poslovnim partnerima Zvonka Veselinovića.

Ispostavilo se da su oni koji su mogli da naplate dugove od Betonjerke Aleksinac, odlučili da daju saglasnost da se proda po daleko nižoj ceni.

Izvor: Insajder

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article