Investitori Beograda na vodi zahtevali su da se krst na Sabornoj crkvi izmeni tako da ne bi smetao pogledu njihovih stanara. Kako se saznaje iz krugova bliskih gradskoj vlasti, Saborna crkva je sa pravoslavnim znamenjima smetala stanarima i uticala na stagniranje cene kvadrata u naselju “Beogradu na vodi”.

– Ovo je čisto tržišna odluka koja je doneta po principu “investitor je uvek u pravu” i nema nikakve veze sa nepoštovanjem religije i vere. Bordu menadžera koji su većinski vlasnici Beograda na vodi je bio ponuđen izbor od nekoliko kompromisnih motiva kojima bi bili zadovoljni i oni, ali i pravoslavno stanovništvo koje takođe živi u ovim krajevima. Jedan od predloga je bio da se krst zameni mačem, ali je naš tim istoričara-eksperata zaključio da bi bilo čudno da na vrhu crkve bude samo mač. Zbog toga je usvojen predlog – ruka koja drži mač, kaže gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Kako tvrde strani investitori Beograda na vodi, Beograd je za sada jedan od gradova gde su najviše zadovoljni poslovnom klimom i odnosom vlasti prema novom kapitalu.

– Jako brzo se dogovaramo oko svega, i jako smo zadovoljni. Saborna crkva jeste malo daleko i teško se nazire iz Beograda na vodi, ali ako se baš potrudite i čkiljite u tom pravcu, krst na vrhu je bio skoro pa vidljiv. Ovako smo sigurni da se niko od stanara neće naći uvređenim, i izbegli smo sve potencijalne žalbe skupštini stanara u budućem periodu, kaže se u saopštenju borda investitora Beograda na vodi.

Nezvanično saznajemo da su u opticaju da zamene krst bile i neutralnije varijante poput kugle ili piramide, ali i modernije poput snopa svetlosti uvis, ljudske šake koja pokazuje “thumbs up” ili petla koji se vrti.

Viktor Marković

The post Na zahtev investitora Belgrade Waterfronta krst na Sabornoj crkvi zamenjen mačem appeared first on Njuz.net.

Original Article