U Nemačkoj je počelo suđenje devetorici navodnih desničarskih zaverenika optuženih za planiranje prevrata države. Pokret građana Rajhšburg (Reichsbürger), čiji je vođa „antisemitski pseudo-aristokrata“, motivisan je mržnjom prema demokratiji, tvrde nemački zvaničnici, a piše Gardijan.

Devet osoba se našlo na sudu uz stroge mere bezbednosti u južnom nemačkom gradu Štutgartu, u jednom od tri slučaja koji su  povezani sa navodnim „desničarskim zaverama za obaranje države“, vođene „biznismenom“ koji se lažno predstavlja kao aristokrata.

Kako navodi Gardijan, muškarci su optuženi za izdaju, pokušaj ubistva i članstvo u terorističkoj organizaciji u vezi sa navodnim pučem, koji je osujećen u policijskim racijama širom zemlje 2022. godine. Identifikovani su kao pripadnici „vojnog krila“ iza vođe grupe, 72-godišnjeg Heinricka XIII, Princa Reussa.

U Nemačkoj postoji oko 23.000 članova Reichsbürgera, od kojih se procenjuje da je oko 10% spremno da upotrebi nasilje.

Sudjenje u Štutgartu je prvo od tri zasebna pravna postupka – raspoređena u različito vreme i u različitim prostorima – iz sigurnosnih i logističkih razloga. Ovo predstavlja najveći pravni slučaj takve vrste u postratnoj Nemačkoj. Na optuženičkoj klupi se očekuje 26 osoba. Savezni tužioci su u decembru prvobitno podigli optužnice za terorizam protiv 27 osoba, od kojih je jedna od tada preminula.

Stroge bezbednosne kontrole odložile su planirani početak suđenja u ponedeljak za više od sat vremena. Očekivalo se da će prvi dan biti posvećen čitanju optužnice od 33 stranice.

Samo u Štutgartu, pozvano je 300 svedoka, uključujući 270 policajaca i nekoliko stručnjaka.

Među onima koji su se našli na današnjem suđenju su bivši i sadašnji pripadnici vojnih snaga, uključujući i elitnu jedinicu, kao i policijski službenik. Prema pisanju Gardijana, jedan od njih, identifikovan u sudskim dokumentima kao Markus L, optužen je da je pucao na dva policajca koji su upali u njegovu kuću kako bi ga uhapsili.

U slučaju da budu osuđeni, mogu očekivati kazne od jedne do deset godina, a u slučaju Markusa L, čak do doživotnog zatvora.

Tužioci su rekli da su optuženi skladištili do 500.000 evra u gotovini, zajedno sa 380 pištolja, 350 oštrih predmeta i malo manje od 150.000 metaka, koje su međusobno nazivali „bombonama“.

Sudija Andreas Singer, pre početka suđenja obratio se novinarima.
„Ovde nije slučaj o par prijatnih čikica koji imaju nekoliko čudnih ideja.“

Grupa je započela postavljanje nacionalnog sistema od 286 vojno organizovanih grupa, nazvanih „kompanijama za bezbednost domovine“, koje su trebale da stupe na dužnost kada dođe „Dan X“, dan kada je puč trebao da se dogodi, počevši sa isključenjem struje kako bi se stvorio haos, a potom i upadom u zgradu parlamenta u Berlinu, u kojoj su trebali da budu uzeti kao taoci vladini zvaničnici. Ovakva „racija“ trebala je da bude nasilna.

Tužioci su rekli da su optuženi skladištili do 500.000 evra u gotovini, zajedno sa 380 pištolja, 350 oštrih predmeta i malo manje od 150.000 metaka, koje su međusobno nazivali „bombonama“.

Reuss, čovek poreklom iz bivše aristokratske porodice, osnovao je grupu sa izričitom željom da nasilno eliminiše državni poredak. On će se na suđenju u Frankfurtu naći zajedno sa još osam osoba, koje se smatraju glavnim liderima koji stoje iza zavere, 21. maja. Treće suđenje održaće se u junu u Minhenu.

Imena na „listi za odstrel“ grupe navodno su uključivala kancelara Olafa Šolca, lidera konzervativne opozicije Fridriha Merza i dva vodeća televizijska lica.

Pre suđenja, vlasti su pratile pokrete koji su pružali podršku osumnjičenima, uključujući članove pokreta „Querdenker“ protiv COVID mera, koji su na društvenim mrežama objavili poruke o „držanju straže“ za optužene i planiranju njihovog oslobađanja.

Suđenje će baciti svetlo na pokret građana Reichsbürger, koji osporava legitimnost moderne Nemačke. Prema ustavnim stručnjacima, u Nemačkoj postoji oko 23.000 članova Reichsbürgera, od kojih se procenjuje da je oko 10% spremno da upotrebi nasilje.

Tužioci tvrde da su navodni zaverenici verovali da je Savezna Republika Nemačka partnerstvo koje upravlja „dubokom državom“ i da će izvođenjem puča „osloboditi ljude iz njenog stiska“. Takođe su navodno verovali u teoriju zavere QAnon sa sedištem u SAD-u.

Suđenja su zakazana da traju do početka 2025. godine.

Ministarka unutrašnjih poslova Nenski Faser rekla je nemačkim medijima da će država „oštro reagovati“ protiv ekstremističkih struktura. Ona je dodala da se pokret vodi mržnjom prema demokratiji. „Nijedan ekstremista ne bi trebalo da se oseća sigurno u ekstremističkoj sceni.“

Post Views: 18

Originalni tekst