Na protestima u Francuskoj povređeno 67 pripadnika snaga bezbednosti

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je 67 pripadnika snaga bezbednosti povređeno u sukobima sa demonstrantima na protestima održanim u subotu protiv predloga zakona o globalnoj bezbednosti.

Sukobi tokom protesta protiv zakona o globalnoj bezbednosti u Parizu Foto: AP Photo/Lewis Joly/Betaphoto
Sukobi tokom protesta protiv zakona o globalnoj bezbednosti u Parizu Foto: AP Photo/Lewis Joly/Betaphoto

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen izjavio je da je u Parizu, gde je najviše bilo nasilja i vandalizma, povređeno 48 policajaca i žandarma.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo osudila je nasilje vandala na kraju protesta u glavnom gradu Francuske.

Darmanen je rekao da je 95 osoba privedeno tokom protesta i dodao da se na teritoriji cele Francuske okupilo 52.350 ljudi.

U Parizu su tokom protesta zapaljena vozila, izlozi razbijeni, a policija gađana raznim predmetima. Policija navela je da je na skupu bilo od 400 do 500 "radikalizovanih ljudi" koji su, zajedno sa pristalicima radikalne levice, bili glavni u vandalizmu.

U Nantu je povređeno nekoliko policajaca na koje su demonstranti bacali molotovljeve koktele.

Predstavnik sindikata policija Arno Bernar izjavio je kako se svi sete da osuđuju nasilje policije, a niko kad demonstranti sprovode nasilje nad policijom.

"Neobično je da niko od onih koji dele lekcije ne pominju nasilje nad pripadnicima snaga bezbednosti", rekao je Bernar ironično.

U Francuskoj je u toku debata o policijskom nasilju, medijsku pažnju je posebno izazvao slučaj prebijanje jednog muzičkog producenta, crnca. Tri policajca su suspendovana u toj aferi.

Izvor: Beta-AFP

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.insajder.net.

Original Article